Η Airbnb «κλείνει διαμέρισμα» στη Wall Street εν μέσω πανδημίας

Η Airbnb «κλείνει διαμέρισμα» στη Wall Street εν μέσω πανδημίας

Η Airbnb είναι μια από τις εταιρείες που επλήγη ιδιαίτερα το 2020 από την πανδημία. Σύμφωνα με έκθεση της Travel Association, ο κλάδος των ταξιδιών υφίσταται απώλειες  εσόδων πάνω από 440 δισ. δολάρια, από τις αρχές Μαρτίου.

Η Airbnb δεν ξέφυγε του κανόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ενημερωτικό της σημείωμα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία  συγκέντρωσε νέα δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους, όπως απολύσεις του 25% του προσωπικού της και μείωση του κόστους μάρκετινγκ.

Ωστόσο η διαφυγή πολλών κατοίκων σε αγροτικές περιοχές προκειμένου να απομακρυνθούν από τις πόλεις-εστίες της πανδημίας προσέφερε στην εταιρεία μια σημαντική χείρα βοηθείας. 

Άλλη μια χείρα βοηθείας φαίνεται ότι θα προσφέρει στην εταιρεία και η  ευφορία των επενδυτών εξαιτίας των πρώιμων ανακοινώσεων της Φάσης 3 από το δίδυμο Pfizer –BioNtech και από τη Moderna.

Οι αγορές επί της ουσίας  από τον Απρίλιο και μετά προεξοφλούν ήδη την επιστροφή μας στην κανονικότητα και η  προεξόφληση αυτή κορυφώνεται αυτές τις ημέρες ενόψει των υποψήφιων αιτήσεων για κατεπείγουσα έγκριση των δύο εμβολίων m-Rna. 

Η Airbnb λοιπόν αποφάσισε παρά το γεγονός ότι διανύει μια από τις χειρότερες χρονιές της,  να «καβαλήσει» το κύμα ρευστότητας που πλημμυρίζει τις αγορές και να εισαγάγει τις μετοχές της στον Nasdaq Global Select Market με τον κώδικα ABNB. 

Οι ανάδοχοι της πολυσυζητημένης εγγραφής είναι 35 και ανάμεσα τους φιγουράρουν ονόματα όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.

Ενόψει της εγγραφής η Airbnb εμφάνισε στοιχεία από τις οικονομικές της καταστάσεις. Το 2019, η εταιρεία κατέγραψε καθαρή ζημιά 674 εκατομμυρίων δολαρίων από έσοδα 4,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι στιγμής τους 9 μήνες του  2020, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει καθαρή ζημιά σχεδόν 697 εκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 2,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι επενδυτές όμως προεξοφλούν την επόμενη μέρα και έτσι η εταιρεία  έχει βάλει σαν στόχο της IPO  ένα  δισ. δολάρια. (σ.σ: Το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πορεία). 

Άλλωστε όπως σημειώνει η εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο, τα εσωτερικά ταξίδια ανέκαμψαν γρήγορα και καθώς η εργασία από το σπίτι αρχίζει να εξελίσσεται σε « εργασία από οποιοδήποτε σπίτι Airbnb», οι γραμμές μεταξύ ταξιδιού και διαβίωσης θολώνουν και η παγκόσμια πανδημία έχει επιταχύνει την ικανότητα να ζει κανείς  οπουδήποτε. 

Η πλατφόρμα έχει εντοπίσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και προσαρμόζεται προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτούς τους νέους τρόπους ταξιδιού και διαβίωσης. Όμως δεν είναι ακόμη σαφές ποιες θα είναι οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, καθώς πέραν της μείωσης των ταξιδιών, αρκετοί από τους οικοδεσπότες της πλατφόρμας μπορεί  να μην μπορούν να διατηρήσουν την ιδιοκτησία των σπιτιών τους, ή να  επιστρέψουν στις κανονικές λειτουργίες  τους στο εγγύς μέλλον.

Στα σημαντικά  του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας είναι και η πρόθεση  για διάθεση 9,2 εκατ. μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου σε ένα ταμείο για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι υπόψιν ότι προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια.

Η εταιρεία συνολικά  θα έχει τρεις διαφορετικές κατηγορίες μετοχών προκειμένου οι ιδρυτές να διατηρήσουν τον έλεγχο. Οι κάτοχοι μετοχών της κατηγορίας Α θα έχουν μία ψήφο ανά μετοχή, ενώ οι κάτοχοι της κατηγορίας Β -περιλαμβάνει τους ιδρυτές και τους πρώτους επενδυτές- θα έχουν 20 ψήφους ανά μετοχή. Η κατηγορία H δεν θα έχει καμία ψήφο και θα περιλαμβάνει κυρίως τους οικοδεσπότες μεγάλης διάρκειας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.