«Η αγορά δεν πρέπει να χάσει τις 900 μονάδες»
Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance)

«Η αγορά δεν πρέπει να χάσει τις 900 μονάδες»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την άποψη πως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 900 μονάδων σε κλείσιμο καθώς σ' αυτή την περίπτωση θα χαλούσε το κλίμα και θα άλλαζε εντελώς η ψυχολογία των επενδυτών τονίζει με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. 

Ο χρηματιστής τονίζει πως ακόμα καλύτερα είναι η αγορά να κρατήσει τις 905 μονάδες όπου τεχνικά είναι το σημείο στήριξης, όμως ευρύτερα αν κρατηθούν οι 900 μονάδες θα είναι καλό. Για τον FTSE 25 σημειώνει πως τελευταίο ανάχωμα είναι στις 2.255 μονάδες. 

Ο κ. Ζαχαράκτης επισημαίνει πως μια διάσπαση των 905 – 900 μονάδων για το Γ.Δ. τότε είναι πιθανό να δοκιμάσει και τα επίπεδα των 880 μονάδων. Στον αντίποδα, η ζώνη των 930 – 935 μονάδων έχει γίνει η κοντινή αντίσταση, ενώ μόνο μια κατοχύρωσή της θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την προοπτική για τη ζώνη των 950 μονάδων. 

Από εκεί και πέρα, αναφέρεται στην αδυναμία και την κόπωση του τραπεζικού κλάδου τονίζοντας πως «οι τράπεζες πιέζονται λόγω της αναμονής και της... θολούρας που υπάρχει για το σχέδιο Ηρακλής. Υπάρχει μια αναμονή που όπως και να 'χει προξενεί μια αμηχανία στον κλάδο, που μετά το ράλι του 2019 εύλογα αποφορτίζει τώρα». 

Άλλωστε, όπως σημειώνει, πως ο τραπεζικός δείκτης πρώτος έδωσε σήμα εξόδου από τις αρχές της (σ.σ. περασμένης) εβδομάδας, που πλέον φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει τις πολύ σοβαρές στηρίξεις της ζώνης των 812 – 825 μονάδων. 

Πάντως γενικότερα ο κ. Ζαχαράκης δεν πιστεύει ότι υπάρχει άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά, πλην της έξαρσης του ιού από την Κίνα που άλλαξε διεθνώς το status quo στις αγορές. Τονίζει πως «οι αγορές είχαν μπουκώσει από τη μεγάλη πρότερη άνοδο, οπότε η έξαρση του ιού είναι η καλύτερη αφορμή για να υπάρξει μια διόρθωση εξορθολογισμού και αποφόρτισης». Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει πως «μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι»...