H vegan γαλακτοβιομηχανία Oatly ετοιμάζεται να μπει στην Wall Street

H vegan γαλακτοβιομηχανία Oatly ετοιμάζεται να μπει στην Wall Street

Η Oatly AB, η εταιρεία γάλακτος για vegan με υποστηρικτές την Όπρα Γουίνφρι και τον Jay-Z, υπέβαλε εμπιστευτικά μια αρχική δημόσια προσφορά προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας την Τρίτη.

Η προγραμματισμένη εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί μετά από διαδικασία αναθεώρησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η εταιρεία τροφίμων και ποτών, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Havre Global AB με έδρα τη Σουηδία, έχει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια χάρη στην έντονη ζήτηση, ιδιαίτερα από τους καταναλωτές και της λεγόμενης Generation Z.

Πριν από την πανδημία, η κατανάλωση γάλακτος είχε μεν μειωθεί, αλλά η ζήτηση για εναλλακτικές επιλογές είχε αυξηθεί σημαντικά. Μετά τα λοκντάουν, οι πωλήσεις γάλακτος βρώμης αυξήθηκαν κατά 347,3% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2030, σύμφωνα με τη Nielsen. 

Η Oatly, η οποία εισήλθε στις ΗΠΑ το 2017, συνεργάζεται επίσης με τη Starbucks καθώς και με άλλες καφετέριες σε όλες τις ΗΠΑ. Η δημοφιλής μάρκα, που παράγει επίσης παγωτό και γιαούρτι, βρίσκεται σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ.

Τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία έλαβε μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τη Blackstone, την Όπρα Γουίνφρι, τη Νάταλι Πόρτμαν και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Starbucks Χάουαρντ Σουλτς.

AP Photo/Frank Franklin II