H πτώση του πετρελαίου παρασύρει τη Wall

H πτώση του πετρελαίου παρασύρει τη Wall

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street για τους τρεις βασικούς, καθώς οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί από την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως τόσο η έκθεση της ΙΕΑ για πλεονασματική προσφορά όσο και η συνεδρίαση του OPEC της Παρασκευής στη Βιέννη που δεν αποφάσισε μείωση της παραγωγής για τα μέλη της, συντέλεσε στη μεγάλη πτώση της τιμής ανά βαρέλι που βρέθηκε κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή πλήττει κυρίως τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 161 μονάδες ( 0,87%) και βρίσκεται στις 17.687 μονάδες και o τεχνολογικός Nasdaq χάνει 42 ( 0,80%) μονάδες στις 5.101 μονάδες. Ο S&P χάνει 20 μονάδες (0,89%) και βρίσκεται στις 2.073 μονάδες.

Σήμερα οι επενδυτές αναμένουν την διάλεξη του προέδρου της Fed του St. Louis στο πανεπιστήμιο του Ball State  για την αμερικάνικη οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Η ομιλία του κ. Bullard είναι η τελευταία αξιωματούχου της Fed πριν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής που ενδέχεται να καταλήξει σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Σύμφωνα με τη την εταιρεία CME Group το 79% της αγοράς προβλέπει ότι αυτή τη φορά θα αποφασιστεί η αύξηση των επιτοκίων.

Σε μια μέρα που δεν ανακοινώθηκαν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Chipotle Mexican Grill Inc χάνει 4,09% μετά την ανακοίνωση πως οι πωλήσεις της εταιρείας μεξικάνικου fast-food burrito αναμένεται να μειωθούν για το τέταρτο τρίμηνο μετά το περιστατικό με τον ιό E.coli και την αβεβαιότητα που ενδεχομένως να προκύψει.

Παράλληλα, η μετοχή Pep Boys-Manny Moe & Jack σημειώνει κέρδη 2,23% μετά την αποκάλυψη πως ο ακτιβιστής Carl Icahn διαθέτει 12% μετοχών της εταιρείας.

Η μετοχή της General Electric Co. χάνει 0,62 % καθώς ανακοινώθηκε πως η συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία Εlectroluc AB για πώληση των δραστηριοτήτων της δεν προχώρησε λόγω δυσκολιών.