7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

H ιταλική Τράπεζα που πωλήθηκε έναντι... ενός ευρώ

H ιταλική Τράπεζα που πωλήθηκε έναντι... ενός ευρώ
Shutterstock

Η ιταλική τράπεζα Aigis Banca, που εδρεύει στο Μιλάνο η οποία κατέρρευσε λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance πωλήθηκε έναντι της συμβολικής τιμής του ενός ευρώ στην Banca Ifis.

«Η παρέμβαση της Banca Ifis καθιστά δυνατή την αποφυγή των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κατάστασης που έχει προκύψει στην Aigis Banca ως αποτέλεσμα της έκθεσής της στην Greensill Bank», δήλωσε ο Φρέντερικ Γκέερτμαν, διευθύνων σύμβουλος της Banca Ifis.

Η Banca Ifis είπε ότι ανέλαβε δάνεια ύψους 298 εκατ. ευρώ και 135 εκατ. ευρώ από ιταλικά κρατικά ομόλογα από την Aigis, μαζί με 440 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις πελατών της. Το Διατραπεζικό Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων της Ιταλίας παρείχε επίσης 49 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της συναλλαγής.

Πριν από την κατάρρευσή της τον Μάρτιο, η Greensill δάνεισε χρήματα σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Sanjeev Gupta GFG Alliance, λαμβάνοντας τιμολόγια σε αντάλλαγμα για μετρητά. Τα δάνεια στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν και πωλήθηκαν σε τράπεζες και άλλους επενδυτές.
Η κοινοπραξία GFG της Gupta βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση από την Greensill και η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού ομίλου είχε επηρεάσει και την Greensill.

Καθώς η GFG αθέτησε το χρέος της έναντι της Greensill, οι αγοραστές των δανείων, που περιλαμβάνουν το σκέλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες έφθασαν μέχρι την Aigis, η οποία είχε αγοράσει ένα μέρος του χρέους της ινδο-βρετανικής μεταλλευτικής εταιρείας.

Έτσι, μοιραία, η ιταλική τράπεζα, υπό το βάρος της χρεοκοπίας της GFC, απευθύνθυκε στην κεντρική τράπεζα, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση δανείων 300 εκατ. ευρώ και καταθέσεων 440 εκατ. ευρώ.