H Goldman Sachs «βλέπει» το πετρέλαιο έως και τα 75 δολάρια το βαρέλι

H Goldman Sachs «βλέπει» το πετρέλαιο έως και τα 75 δολάρια το βαρέλι

Η Goldman Sachs αύξησε κατά 10 δολάρια τις προβλέψεις της για το αργό πετρέλαιο Brent στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, εκτιμώντας ότι η τιμή του ενδέχεται να φτάσει έως και τα 75 δολάρια το βαρέλι, βάσει πτώσης των αποθεμάτων και αύξησης του οριακού κόστους στον απόηχο της σφοδρής κακοκαιρίας στο Τέξας.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα, αναμένει πλέον ότι οι τιμές Brent θα φτάσουν τα 70 από 60 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, και τα 75 από τα 65 δολάρια ανά βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

«Πιστεύουμε ότι η εξισορρόπηση που αναμενόταν να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ακολουθηθεί από ένα έλλειμμα προσφοράς την άνοιξη, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει πιο γρήγορα και θέτει τα θεμέλια για μια σφιχτή αγορά», αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman, η οποία εκτιμά ότι η ζήτηση αργού θα φτάσει τα 100 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα έως τα τέλη του Ιουλίου, αντί του Αυγούστου που ανέμενε προηγουμένως.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σήμερα, καθώς η αργή επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, που περιορίστηκε σημαντικά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την προσφορά καθώς και η ζήτηση ανακάμπτει.

Ειδικότερα, το brent Απριλίου βλέπει την τιμή του στα 63,6 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,1%, όπως και το WTI του οποίου το συμβόλαιο Μαρτίου σημειώνει κέρδη 1% στα 59,84 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Goldman αναμένει ότι ο παγετός που έπληξε το Τέξας θα οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών σε ημερήσια βάση αυτόν τον μήνα και θα μειώσει την παραγωγή κατά 0,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Μάρτιο λόγω ζημιών στις υποδομές παραγωγής.

«Η βασική αβεβαιότητα για τώρα είναι σε ποιο επίπεδο τιμών θα επιτύχουν οι παραγωγοί την επαναφορά της δραστηριότητας ... εμείς αυξάνουμε την υπόθεση οριακού κόστους κατά 5 δολάρια ανά βαρέλι στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το υπόλοιπο του 2021», αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνεται τέλος, ότι η UBS αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τις τιμές του Βrent την περασμένη εβδομάδα στα 68 δολάρια ανά βαρέλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.