Greek Sale στο Παρίσι: Αυτή τη λουόμενη ποιος θα την πάρει;
Αγορά Τέχνης

Greek Sale στο Παρίσι: Αυτή τη λουόμενη ποιος θα την πάρει;

Στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη το έργο του δεσπόζει ανάμεσα στους θεμελιωτές της εγχώριας ζωγραφικής. Ο Νικηφόρος Λύτρας, ως δημιουργός και δάσκαλος, είναι γνώριμος στο ευρύ κοινό για συνθέσεις που έμειναν πια κλασικές στα σχολικά βιβλία και εικόνες που σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη του νεότερου Ελληνισμού.

Έργα ηθογραφικά ή με ιστορικές αναφορές, όπως «τα κάλαντα», «η αναμονή», «η κλεμμένη» συνθέτουν το «εθνικό άλμπουμ» της ζωγραφικής μας παράδοσης. Ένα μνημειακό έργο του σημαντικού δημιουργού πρόκειται να βγει, για πρώτη φορά στο κοινό, στο επερχόμενο Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι (18 Μαΐου).

Η ομάδα των Art Expertise τιτλοφορεί το δελτίο της εαρινής δημοπρασίας με το έργο «Λουόμενη Παιδίσκη», αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στον «πατέρα» της νεοελληνικής ζωγραφικής Νικηφόρο Λύτρα (220.000-280.000 ευρώ).

Πιο ακριβά προσφέρεται η «Πανσέληνος I» του Γιάννη Μόραλη, του πιο περιζήτητου καλλιτέχνη των τελευταίων χρόνων (300.000-500.000 ευρώ). Έργο του 1977 απηχεί την ώριμη περίοδο του καλλιτέχνη και τις γεωμετρικές του αναζητήσεις. Το ιδεόγραμμα της ανθρώπινης φιγούρας επιτυγχάνεται με τη γεωμετρία του σώματος, της αφαιρετικής φόρμας και των χρωμάτων που συναρμολογούνται στην τελική τους μορφή.

Πρόσφατα τη γνωρίσαμε στην τελευταία αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Πρόκειται για μια τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων του Θεόφιλου με θέμα «ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα» (140.000-200.000 ευρώ). Το αποτοιχισμένο έργο του 1929 είναι από τα ελάχιστα που έχουν σωθεί από τη φθορά και την καταστροφή και σίγουρα πρόκειται να μαγνητίσει τους μεγάλους Έλληνες συλλέκτες.

Άλλο σημαντικό έργο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του συλλεκτικού κοινού είναι μια ελαιογραφία του Κωνσταντίνου Παρθένη «Η Παναγία με το Βρέφος (150.00-200.000 ευρώ). Ο κορυφαίος ζωγράφος καταπιάνεται με ένα θέμα της εικονογραφικής παράδοσης, αποδίδοντάς το μοντέρνα, απολύτως φερμένο στο δικό του ύφος. Το έργο έχει και ιστορική σημασία, καθώς παρουσιάστηκε στο Ελληνικό περίπτερο της 21ης Μπιενάλε της Βενετίας το 1938.

Αντίστοιχα, «Ο Αρχαιολόγος» (120.000-180.000 ευρώ) του Νίκου Εγγονόπουλου συμμετείχε στην 27η Μπιενάλε της Βενετίας όπου πρώτη φορά η χώρα μας αντιπροσωπεύτηκε από έναν και μόνο καλλιτέχνη.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας εμφανίζεται στη δημοπρασία με το έργο «Εγκαταλελειμμένες Καμπίνες» (60.000-80.000 ευρώ), μια σύνθεση της ώριμης περιόδου του ζωγράφου που απηχεί τη στέρεη, σφιχτοδεμένη σύνθεση των έργων του.

Ο πιο γνωστός θαλασσογράφος - και πάντοτε αγαπημένος των Ελλήνων εφοπλιστών - Κωνσταντίνος Βολανάκης υπογράφει το έργο «Ο Καλλιτέχνης ατενίζει τη Θάλασσα» (50.000-70.000 ευρώ), σε μία ασυνήθιστη ρομαντική σύνθεση με τον ίδιο τον ζωγράφο στο πλάνο στις αποχρώσεις του δειλινού.

Ανάμεσα στα σύγχρονα έργα του Greek Sale ξεχωρίζει το γλυπτό νέον «The Gates of Times Square, New York» (80.000-120.000 ευρώ) της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Chryssa (Βαρδέα).

Ο κατάλογος που έχει ήδη αναρτηθεί στο site του οίκου συγκεντρώνει 118 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των Νικολάου Γύζη, Θεόδωρου Ράλλη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου, Απόστολου Γεραλή, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Γαϊτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Θεόδωρου Στάμου, Παναγιώτη Τέτση, Τάκις, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Γιώργου Δέρπαπα, Θεόδωρου Μανωλίδη κ.α.

Προτού ταξιδέψουν στο Παρίσι, αξίζει να δείτε από κοντά τα έργα της δημοπρασίας στην Image Gallery (Αμαλίας 36, Αθήνα) από την Τετάρτη 4/5 έως και το Σάββατο 7/5 (11:00-16:00).