Goldman Sachs: Δεν δικαιολογείται παράταση της συμφωνίας του OPEC για το πετρέλαιο

Goldman Sachs: Δεν δικαιολογείται παράταση της συμφωνίας του OPEC για το πετρέλαιο

Την πεποίθηση ότι η επέκταση του σχεδίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν δικαιολογείται εξέφρασε η Goldman Sachs σε ανάλυσή της με επικεφαλής τον Damien Courvalin.

Ειδικότερα, η τράπεζα σημειώνει ότι τόσο ο OPEC, όσο και οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί εκτός OPEC θα πρέπει να είναι σκεπτικοί σχετικά με την επέκταση των περικοπών τους, εκτός και αν υπάρχει αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ή εάν αυξηθεί η παραγωγή σε Λιβύη και Νιγηρία.

«Η εκτίμησή μας για τα μεγέθη του πετρελαίου και το σκεπτικό πίσω από την περικοπή της παραγωγής δεν δικαιολογούν, κατά την άποψή μας, μια τέτοια επέκταση», σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου στην πραγματικότητα έχει σημειώσει πρόοδο, παρά το ρεκόρ στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ», τονίζει η Goldman Sachs.

Την Κυριακή συμμετείχαν σε συνάντηση στο Κουβέιτ χώρες εντός και εκτός OPEC, οι οποίες συμφώνησαν να επανεξετάσουν τον Απρίλιο, εάν η συμφωνία του OPEC για παγκόσμια μείωση της παραγωγής θα πρέπει να παραταθεί κατά έξι μήνες (παύει να ισχύει τον Ιούνιο).

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα καταγράφουν απώλειες με το Brent να υποχωρεί 0,5% στα 50,58 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο και το WTI να σημειώνει απώλειες 0,7% στα 47,64 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

OPEC: Να ενταθούν οι περικοπές

Από την πλευρά του ο OPEC, δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ και επικεφαλής της επιτροπής για τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, Issam A. Almarzooq, προέτρεψε τα κράτη-μέλη να μειώσουν την παραγωγή τους, προειδοποιώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση η αγορά θα παραμείνει σε ύφεση.

Τα μέλη του OPEC, που ελέγχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, θα πρέπει να λάβουν τη συμφωνία για την περικοπή των 1,2 εκατ. βαρελιών ετησίως «πολύ σοβαρά», εξήγησε.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα», τόνισε ο Almarzooq, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δούμε μια συμμόρφωση σε όλους τους τομείς».

Ενώ οι τιμές πετρελαίου γνώρισαν αύξηση 20% μετά τη συμφωνία του OPEC στις 30 Νοεμβρίου, εντούτοις έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες σχετικά με το εάν η συμφωνία από μόνη της θα επιφέρει την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.

Με πληροφορίες από MarketWatch, Reuters