7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί το Bitcoin ξεπερνάει σε αποδόσεις τα altcoins και τι θα μας οδηγήσει στα $60.000;

Γιατί το Bitcoin ξεπερνάει σε αποδόσεις τα altcoins και τι θα μας οδηγήσει στα $60.000;

Το BTC διαπραγματεύεται σε εύρος $53.500 - $58.500 από τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις είναι επίσης αισθητά καλύτερες από αυτές που είχαν το ETH και τα περισσότερα altcoins.

Παρά τις πολυάριθμες πτώσεις που προκλήθηκαν κυρίως από τις ρευστοποιήσεις, το Support Trend level στα $54.000 διατηρήθηκε πολύ καλά. Φυσικά, επικρατεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας καθώς η αγορά περιμένει την απόφαση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις αξιολογήσεις των αιτήσεων ETF του BTC που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Τόσο οι αγορές των funding όσο και των forwards έχουν επίσης θερμανθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τότε που ο πρόεδρος της SEC, Gensler έκανε ευνοϊκά σχόλια σχετικά με ένα μελλοντικό συμβόλαιο ETF με βάση το BTC. Το funding των perpetual swaps ανταλλαγής κατευθύνθηκε από ελαφρώς αρνητικό στα τέλη Σεπτεμβρίου σε περίπου 20% τώρα. Το υψηλότερο σημείο της καμπύλης του forward είναι τον Οκτώβριο σε πάνω από 16%, ενώ το υπόλοιπο της καμπύλης μειώνεται προς 12% τον Σεπτέμβριο του 2022. Το αυξημένο front-end είναι σαφώς τιμολογούμενο εν αναμονή εγκρίσεων των BTC ETFs.

Σε προηγούμενη ανάλυση μας, είχαμε αναφερθεί γιατί το premium του προθεσμιακού συμβολαίου CME σε σχέση με τα άλλα χρηματιστήρια ή τα offshore ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι ασυνήθιστο γεγονός και ένδειξη θεσμικού ενδιαφέροντος. Αυτό συνεχίζει να υφίσταται, και καθοδηγείται σαφώς από τα σχόλια του Gensler. Δύο λόγοι που οδηγούν το premium CME:

1. Η έγκριση του ETF θα ήταν θετική για το BTC, δημιουργώντας θεσμική ζήτηση.

2. Τα μελλοντικά συμβόλαια CME θα είναι το επίκεντρο αυτών των ETF.

Πολλά εξαρτώνται από την απόφαση ETF της Pro-Shares τη Δευτέρα, με την αίτησή τους να είναι η πρώτη και ευρέως αναμενόμενη να λάβει έγκριση.

Αντίστοιχα ο δείκτης Πληθωρισμός Τιμών Καταναλωτή (CPI), το οποίο είναι ένα καλάθι αγαθών που παρακολουθείται για να επιτευχθεί ο ρυθμός μεταβολής των τιμών καταναλωτή, εισήλθε υψηλότερος από το αναμενόμενο σε 5,4% σε ετήσια βάση έναντι του εκτιμώμενου 5,3%. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετίζεται με τρόφιμα ή ενέργεια, εισήλθε όπως αναμενόταν στο 4,0%.

Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης πολύ σφιχτή καθώς ένας αριθμός ρεκόρ ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ασκώντας ανοδική πίεση στην αύξηση των μισθών και επιδεινώνοντας τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η αγορά τιμολογείται τώρα με αύξηση του επιτοκίου της Fed το 2022 λόγω προσδοκιών ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να επιμείνει.

Με όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο BTC, οι αγορές της αποκεντρωμένης οικονομίας δείχνουν σχεδόν στάσιμες τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τη νέα φάση ανάπτυξης στην αγορά των defi εφαρμογών.

Σε ότι αφορά στην κατεύθυνση του Bitcoin, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια ανοδική τάση αλλά δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μια ισχυρή bullish πεποίθηση, παρά τη σαφή αισιοδοξία στην αγορά.

Είμαστε επιφυλακτικοί σε μια κατάσταση «αγοράστε τη φήμη, πουλήστε το γεγονός» με τις επικείμενες εγκρίσεις του ETF. Πόσο μάλλον εάν η κατάληξη είναι αρνητική - ενώ η αγορά έχει αποτιμήσει ως δεδομένο την έγκριση των BTC ETFs.