Γιατί σορτάρουν την αδύναμη στερλίνα

Γιατί σορτάρουν την αδύναμη στερλίνα

Στην ευμετάβλητη αγορά ισοτιμιών, υπάρχει ένα trade που ξεχωρίζει σαν εύκολο στοίχημα: το να σορτάρεις τη βρετανική στερλίνα.

Με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ επιβραδυνόμενης ανάπτυξης και καλπάζοντος πληθωρισμού, το νόμισμα της Βρετανίας έχει γίνει το προτιμητέο όχημα για να τοποθετηθεί κανείς για αρνητικές εξελίξεις.

Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν σε υψηλό 40ετίας στο 9% τον Απρίλιο, πάνω από τέσσερεις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας και η χειρότερη κρίση ακρίβειας της Βρετανίας εδώ και 30 χρόνια δεν αναμένεται να μετριασθεί πριν το τέλος της φετινής χρονιάς.

Παρόλο που η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε το κόστος χρήματος τον Δεκέμβριο, σήμερα η προβλεπόμενη πορεία των επιτοκίων είναι λιγότερο ανοδική σε σύγκριση με άλλα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών.

Και ενώ τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας δε διαφέρουν πολύ από αυτά που απασχολούν αξιωματούχους άλλων κεντρικών τραπεζών, υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που βαραίνουν αποκλειστικά τη στερλίνα.

Ένας έχει να κάνει με την ενδεχόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Βρετανία απειλήσει να προχωρήσει με νομοθεσία που θα καταπατήσει τη μετά-Brexit εμπορική συμφωνία για τη Βόρειο Ιρλανδία. Ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να εξασθενήσει περισσότερο το νόμισμα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το αυξανόμενο φορολογικό βάρος που ακολούθησε τη μαζική ανακούφιση που προσέφερε η κυβέρνηση σε κλάδους που ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία, βάρος που χτυπά πλέον εργαζόμενους και εργοδότες που ήδη πλήττονται από την άνοδο των λογαριασμών ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρόσθετο φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της Northern Trust Asset Management, η πιθανότητα μιας ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλη καθώς υπάρχουν πολλοί μετωπιαίοι άνεμοι που πλήττουν την οικονομία. Οι χρηματαγορές τιμολογούν αύξηση επιτοκίων της τάξης των 120 μονάδων βάσης μόνο μέχρι το τέλος της χρονιάς σε σύγκριση με τις 200 μονάδες βάσης που αναμένουν από τη Fed στις ΗΠΑ. Η πιο επιφυλακτική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 108 μονάδες βάσης το ίδιο διάστημα.

Οι αναλυτές στη Rabobank επισημαίνουν ότι οι χρηματαγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες για την άνοδο των βρετανικών επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες γιατί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ύφεσης.

Η στερλίνα έχει τις πιο αδύναμες προοπτικές μεταξύ των κύριων νομισμάτων λόγω της διστακτικότητας της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη χαμηλότερη απόδοση, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, έναντι των άλλων νομισμάτων. Είναι μια πραγματικότητα που ωθεί πολλούς στο να σορτάρουν τη στερλίνα στην αγορά συναλλάγματος.

Σύμφωνα με δείκτες της Citibank που μετρούν την πορεία των οικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις προσδοκίες, η Βρετανία βρίσκεται χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ένταση των μετωπικών ανέμων και ότι ο ανοδικός κύκλος των βρετανικών επιτοκίων θα είναι βραχύβιος.

Στην HSBC οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα επιτόκια της στερλίνας θα κορυφωθούν τον Ιούνιο του 2023 στο 2,5% και μετά θα ακολουθήσουν μειώσεις. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πάρει την κατιούσα καθώς τα πραγματικά εισοδήματα πιέζονται και θα είναι δύσκολο για την Τράπεζα της Αγγλίας να κινηθεί επιτοκιακά προς την περιοχή που τιμολογεί η αγορά των forwards. H HSBC βλέπει την ισοτιμία της στερλίνας να κλείνει τη χρονιά στα $1,20, περίπου 8% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη των $1.30.

Την Τετάρτη η στερλίνα άλλαζε χέρια στα $1,24, έχοντας εξασθενήσει σχεδόν 8% φέτος. Δεν απέχει πολύ από το χαμηλό του Μαΐου 2020 κάτω από τα $1,.21. Η εξασθένηση της εν μέσω στασιμοπληθωρισμού ήταν γρήγορη. Στις αρχές του Δεκέμβρη τα hedge fund στοιχημάτιζαν ακόμη ενάντια στο δολάριο, δείχνοντας προτίμηση στο βρετανικό νόμισμα. Ένα εξάμηνο μετά η κατάσταση ανετράπη με τις θέσεις short στη στερλίνα να βρίσκονται σε υψηλό 2,5 ετών.