8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα κρυπτονομίσματα

Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock

Ένας από τους λόγους που αρκετοί επενδυτές τοποθετήθηκαν στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που προκύπτουν, είτε από τη δραστηριότητα του staking, είτε από τις πλατφόρμες δανεισμού, τη στιγμή που τα επιτόκια των τραπεζών ήταν αρνητικά. Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης από τους θεσμικούς επενδυτές για δανεισμό κρυπτονομισμάτων μειώνει την ικανότητα των ανταλλακτηρίων όπως το Ledn και το BlockFi να προσφέρουν στους πελάτες δελεαστικές αποδόσεις.

Σήμερα, οι αποδόσεις που δίνονται στα κρυπτονομίσματα έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα τους, καθώς η ζήτηση θεσμικών επενδυτών για δανεισμό υποχωρεί, μειώνοντας ένα από τα πιο ελκυστικά πλεονεκτήματα για τους μικρότερους επενδυτές. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα παραμένουν πολύ δελεαστικά συγκριτικά με άλλα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.

Οι πλατφόρμες δανεισμού κρυπτονομισμάτων, όπως το BlockFi και το Celsius, γνώρισαν εκπληκτική ανάπτυξη το 2020 και προσέλκυσαν εκατομμύρια πελάτες παρέχοντας αποδόσεις που έφταναν μέχρι και ετήσιες επιδόσεις από επιτόκια που άγγιξαν μέχρι και 17%.

Αυτές οι πλατφόρμες δανείζουν τα κατατεθειμένα κεφάλαια σε θεσμικούς επενδυτές, επιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της απόδοσης στους πελάτες τους. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου είναι οι: BlockFi, Nexo και Celsius.

Με δεδομένα που είναι διαθέσιμα από τον Μάρτιο του 2021, το BlockFi κατέχει περιουσιακά στοιχεία 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ανταγωνιστές Nexo και Celsius υποστηρίζουν πως έχουν κατατεθειμένα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός πως οι πλατφόρμες αυτές είχαν επιδοθεί σε έναν εκτεταμένο «πόλεμο» για το ποια θα προσφέρει τα υψηλότερα επιτόκια, πολλές από αυτές τις εταιρείες ξεκίνησαν να μειώνουν τις αποδόσεις, καθώς η ζήτηση για δανεισμό από θεσμικούς επενδυτές μειώνεται ενόψει της στασιμότητας, και της πτώσης των τιμών διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων.

Μερικά παραδείγματα της μείωσης, είναι το BlockFi που μέχρι πρόσφατα πρόσφερε επιτόκιο 6,25% για καταθέσεις σε bitcoin. Τώρα, έχει μειώσει τα επιτόκια μεταξύ 1% και 3% για ποσά έως 0,35 bitcoin, ενώ το επιτόκιο πέφτει στο 0,1% σε μεγαλύτερα ποσά. Αντίστοιχα, το Celsius έχει μειώσει τα επιτόκια από το 6,2% στο 3,05%.

Αντίστοιχα, έχουν επηρεαστεί και οι αποδόσεις / επιτόκια των stablecoins. Οι πλατφόρμες δανεισμού BlockFi και Ledn μείωσαν τα επιτόκια για τα stablecoin στις αρχές αυτού του μήνα, καθώς μειώθηκαν στο 7% από 7,25% και στο 7,5% από 8% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, το Celsius μείωσε τα επιτόκια στα stablecoins στο 7,1% από 8,5%.

Σε ενημέρωση των επενδυτών στις αρχές Μαΐου, η πλατφόρμα δανεισμού Ledn αναφέρεται στη μείωση των επιτοκίων, εξηγώντας τους λόγους της μείωσης στην έλλειψη ζήτησης από τους θεσμικούς επενδυτές για δανεισμό κρυπτονομισμάτων, που ήταν η κινητήρια δύναμη των αποδόσεων επιτοκίων.

Αρχικά οι θεσμικοί επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες κέρδους όταν η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε κατάσταση contango, δηλαδή όταν η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή spot. Ένα contango επιτρέπει στους επενδυτές να επωφεληθούν από την αγορά spot bitcoin, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν θέση short μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ένα εξασθενημένο contango οδηγεί με μειωμένη ζήτηση για δανεισμό για τη χρηματοδότηση τέτοιων συναλλαγών.

Η Ledn είπε επίσης ότι βλέπει λιγότερες ευκαιρίες εξισορροπητικής κερδοσκοπίας σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Οι market makers δανείζονται κρυπτονομίσματα για να εκμεταλλευτούν το arbitrage στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή, όταν οι τιμές αγοράς bitcoin μπορεί να διαφέρουν από το ένα ανταλλακτήριο στο άλλο, δημιουργώντας μια ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά τιμής για κέρδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ledn το μέσο spread σε μια παραγγελία αγοράς 1 εκατομμυρίου δολαρίων για bitcoin στο Coinbase και το FTX έχει μειωθεί στο μισό τους τελευταίους τρεις μήνες. Έχει μειωθεί από περίπου 0,16% τον Φεβρουάριο σε 0,08% επί του παρόντος. Αυτό επηρεάζει την απόδοση που μπορούν να αποκομίσουν θεσμικοί επενδυτές από τις συναλλαγές arbitrage και αντίστοιχα μειώνονται τα τέλη δανεισμού που είναι διατεθειμένα να πληρώσουν.

Τα επιτόκια έχουν αρχίσει να πέφτουν για τα stablecoins και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Τα επιτόκια της Ledn για το USDC μειώθηκαν στο 7,5% από τις αρχές Μαΐου από τα υψηλά του 9,25% τον Μάρτιο. Αντίστοιχα το BlockFi μείωσε τα επιτόκια stablecoin, εξαιρουμένου του USDT, στο 7% από 7,25% για την ίδια περίοδο. Τον Μάρτιο, το Celsius μείωσε τα επιτόκια αποταμίευσης σε όλα τα stablecoins, εκτός από το DAI, στο 7,1% από 8,5%. Φυσικά αυτά τα επιτόκια παραμένουν όχι μόνο δελεαστικά, αλλά πραγματικές ευκαιρίες συγκριτικά με επιτόκια που δίνουν τράπεζες για τις καταθέσεις, που συνήθως είναι μηδενικά, αν όχι αρνητικά.

Τρέχοντα επιτόκια για καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα