Γιατί η «ψυχρολουσία» από Κίνα πιέζει προς τα κάτω πετρέλαιο και ομόλογα

Γιατί η «ψυχρολουσία» από Κίνα πιέζει προς τα κάτω πετρέλαιο και ομόλογα

Η κίνηση έκπληξη της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πίεσε καθοδικά τις τιμές πετρελαίου και τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και την Eυρωζώνη.

Τα αδύναμα στοιχεία στην Κίνα, όπως και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, ήταν οι κύριοι λόγοι για την υποχώρηση των αποδόσεων, σύμφωνα με την UBS. Το ενδεχόμενο σημαντικής επιβράδυνσης στην Κίνα και η απόφαση της να μειώσει το κόστος δανεισμού αποτελεί ένδειξη για τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Γερμανία, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες,, πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά ένα πέμπτο για να αποφύγει ελλείψεις τον χειμώνα. Η απόδοση στο 10ετες γερμανικό ομόλογο αναφοράς υποχώρησε 11 μονάδες βάσης στο 0,89% από 1,02%.

Παρόμοια κίνηση εκδηλώθηκε και στην αμερικανική αγορά ομολόγων με την απόδοση στα 10ετη ομόλογα να μειώνεται στο 2,795% από 2,849% την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα στοιχεία από την Κίνα πυροδότησαν ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η απόδοση στα διετή ομόλογα υποχώρησε στο 3,2% από 3,257%.

Η απόδοση στο 10ετες ιταλικό ομόλογο υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στο 2,98% με το spread ανάμεσα στα 10ετη ιταλικά και γερμανικά ομόλογα να διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης. Το spread είχε διευρυνθεί στις 260 μβ μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο.

Η απόδοση στα διετή γερμανικά ομόλογα, που δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις προσδοκίες για τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, υποχώρησε 8 μβ στο 0,52%.

Οι χρηματαγορές τιμολογούν αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο και αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη.

«Η επιθετική ρητορική της Fed δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί από τις αγορές που περιμένουν αύξηση μόνο κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», αναφέρει σε έκθεση της η Commerzbank.

Στις ΗΠΑ τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού την προηγούμενη εβδομάδα ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις οτι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας και μπορεί να ωθήσει τη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έχει υποχωρήσει σημαντικά ο σκεπτικισμός και η ανάγκη να επιβεβαιωθεί η τάση από τα νέα στοιχεία.

Στην αγορά παραγώγων τα futures επιτοκίων τιμολογούν 63,5% πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και 36,5% πιθανότητα αύξησης 75 μβ. Παράλληλα, το τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που παρακολουθεί στενά η αγορά, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα διετή και τα 10ετη ομόλογα έχει αντιστραφεί στις -42 μονάδες βάσης από -56 μβ την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν η μεγαλύτερη αντιστροφή από το 2000.

Η αντιστροφή αυτή θεωρείται αξιόπιστος δείκτης επερχόμενης ύφεσης τους επόμενους 12 με 18 μήνες.