Γιατί η Κίνα απειλεί παγκόσμια οικονομία και εμπορεύματα

Γιατί η Κίνα απειλεί παγκόσμια οικονομία και εμπορεύματα

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας πίσω από αυτήν των ΗΠΑ. Γνώρισε ανάπτυξη άνω του 7% σε ετήσια βάση παρασέρνοντας ανοδικά τις τιμές των ακινήτων αλλά και τις μετοχές στο χρηματιστήριο.

Αποτέλεσε την πρώτη παγκοσμίως καταναλώτρια χώρα εμπορευμάτων εκτοξεύοντας πριν μερικά χρόνια τις τιμές τους στα ύψη. Ήταν όμως η ευημερία αυτή δομημένη πάνω σε υγιείς βάσεις ή μήπως η ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας αποτέλεσε ουσιαστικά ένα πυροτέχνημα;

Προφανώς και είναι ακόμη πολύ νωρίς να προβούμε σε ένα τέτοιου είδους συμπέρασμα. Αυτό όμως το οποίο μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι ότι η διαφαινόμενη μείωση της ανάπτυξης στην δεύτερη τη τάξει οικονομία παγκοσμίως προκαλεί κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Χθες ανακοινώθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας για τον μήνα Δεκέμβριο, όπου εμφάνισαν μείωση κατά $107,9 δισ. φθάνοντας στα $3,33 τρισ. (όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για το 2015 τα συναλλαγματικά αποθέματα της μειώθηκαν κατά $512,66 δισ. σημειώνοντας την μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία τους.

Πηγή γραφήματος: trading economics

Η μείωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λίγο πολύ αναμενόμενη στην προσπάθεια της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να τονώσει την οικονομία και να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα το γουάν.

Παρόλα αυτά (όπως διακρίνουμε και στο γράφημα που ακολουθεί) δεν κατάφερε να αποτρέψει την διολίσθηση του γουάν επιστρέφοντας την ισοτιμία του τέσσερα χρόνια πίσω…

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η εικόνα του εθνικού νομίσματος είναι η ίδια σε σχέση και με το μεγαλύτερο νόμισμα της Ασίας, αυτό του γεν.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φούσκας των κινεζικών μετοχών αποτελεί το παρακάτω γράφημα, που απεικονίζει το ΑΕΠ σε σχέση με την τιμή του δείκτη CSI 300 της Shenzhen.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτά δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια, ώστε να αποτελούν την κύρια είδηση στα διεθνή ΜΜΕ και πως αποτελεί εσωτερικό θέμα της Κίνας, και εν μέρει θα είχε δίκαιο.

Εάν όμως αναλογιστούμε πως οι εισαγωγές της Κίνας (βλ. παρακάτω γράφημα) ανέρχονται στο ποσό των $1,43 τρισ. δολαρίων… τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οποιαδήποτε μείωση έστω και κατά 5% στις εισαγωγές της Κίνας είναι ικανή να επηρεάσει τόσο τις οικονομίες όσο και τις εταιρείες που εξάγουν στην Κίνα. Κι αυτό είναι λογικό καθώς η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Κίνας κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα για τον Κινέζο καταναλωτή ακριβότερα.

Πηγή γραφήματος: trading economics

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γράφημα της Goldman Sachs (βλ. παρακάτω). Ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημειώνει αύξηση η ζήτηση για τα μέταλλα σημειώνει πτώση.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται παρακάτω οι 15 χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην Κίνα σε αξία ($) και ποσοστό επί των εξαγωγών τους.

Πηγή στοιχείων: http://www.worldsrichestcountries.com/top_china_imports.html

Το πόσο πολύ επηρεάζονται οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων από την πορεία της κινεζικής οικονομίας γίνεται αντιληπτό και από το παρακάτω γράφημα.

Από τα μέσα του 2014 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 σημείωσαν καθοδική πορεία, καθώς εκφράζονταν φόβοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Ίσως η χώρα η οποία πρόκειται να πληγεί περισσότερο από την μείωση της ζήτησης βιομηχανικών εμπορευμάτων (βλ. παρακάτω γράφημα) είναι η Αυστραλία, καθώς είναι μια κυρίως εξαγωγική χώρα εμπορευμάτων και το νόμισμα της επηρεάζεται κυρίως από τις τιμές και την ζήτηση αυτών (το αυστραλιανό δολάριο μαζί με αυτό του Καναδά θεωρούνται εμπορευματικά νομίσματα).

Πηγή στοιχείων:RBA

Όπως διακρίνουμε στο παραπάνω γράφημα υπάρχει μείωση των εξαγωγών και της εξορυκτικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις στο κλάδο εξόρυξης βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα να επηρεαστεί η προσφορά.

Όπως είναι φυσικό, πέραν των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργεί η μείωση της ζήτησης βιομηχανικών εμπορευμάτων από την Κίνα στις διάφορες οικονομίες, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης και εμπορίας μετάλλων του πλανήτη.

Όπως διακρίνουμε και στον παρακάτω πίνακα τα καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης σημείωσαν πτώση άνω του 50%, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα τόσο στον τομέα των νέων επενδύσεων όσο κυρίως στο θέμα των δανείων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ArcelorMittal, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους της ύψους $1,3 δισ.

Πηγή στοιχείων:Wall Street Journal

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να δούμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των πιέσεων που επικρατούν την τελευταία τετραετία στις τιμές των εμπορευμάτων, μέσω του DB Commodities Tracking Index Fund, όπου όπως διακρίνουμε οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται πλέον σε υπέρ-πουλημένη ζώνη (RSI 21.62)

Πηγή γραφήματος: dshort.com

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, η «ασθένεια» της κινεζικής οικονομίας δεν θα είναι καθόλου εύκολα ιάσιμη και κατά την διάρκεια της πιθανόν να μολύνει κι άλλες γειτονικές ή μη οικονομίες...