Γιατί επικρατεί αναβρασμός στο οικοσύστημα Solana

Γιατί επικρατεί αναβρασμός στο οικοσύστημα Solana

Οι χρήστες του «αποκεντρωμένου» πρωτοκόλλου δανεισμού Solend, στο οποίο έχει επενδύσει απευθείας το Solana Foundation, στα πλαίσια της υποχώρησης της τιμής διαπραγμάτευσης του SOL, ψήφισαν στα πλαίσια έκτακτης ανάγκης να δοθεί η εξουσιοδότηση στον διαχειριστή της πλατφόρμας προκειμένου να ρευστοποιήσει σταδιακά το χρέος. Στόχος να αποφύγει την βίαια υποχώρηση και περαιτέρω κατάρρευση του κρυπτονομίσματος SOL.

Αυτές οι εξουσίες, αποφασίστηκαν στην πρώτη πρόταση διακυβέρνησης του αποκεντρωμένου αυτόνομου οργανισμού (DAO), αναμένεται να επιτρέψουν στην Solend Labs να αναλάβει το λογαριασμό του επενδυτή «φάλαινα»  προκειμένου να πραγματοποιήσει μια εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, εάν η τιμή του SOL υποχωρήσει κάτω από 22,30 $ . Δηλαδή την τιμή ρευστοποίησης.

Αυτή την στιγμή στο πρωτόκολλο, υπάρχουν κατατεθειμένα 267.5 εκατομμύρια δολάρια, στις δεξαμενές ρευστότητας του αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου. Ωστόσο, μετά τη δημόσια κατακραυγή,  καθώς δεν θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο, μια δεύτερη πρόταση επιδίωξε να αποσύρει την πρώτη. Πώς να εμπιστευτείς ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο, όταν οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα,  όποτε αυτοί κρίνουν;

Η πρώτη πρόταση έδωσε στους προγραμματιστές το πράσινο φως για την εφαρμογή ειδικών απαιτήσεων περιθωρίου για μεγάλους δανειολήπτες που έχουν δανειστεί περισσότερο από 20% από τη βασική δεξαμενή ρευστότητας του πρωτοκόλλου, με την διαδικασία εκκαθάρισης.

Περίπου το 97,5%, ψήφισε υπέρ της πρότασης. Ωστόσο, ένας μεμονωμένος λογαριασμός, που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των χρηστών που συμμετείχαν, έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους, αποκαλύπτοντας μια έντονη συγκέντρωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πιθανώς  πρόκειται για τους ίδιους τους προγραμματιστές του πρωτοκόλλου.

Ο εν λόγω λογαριασμός whale που θέλουν να ρευστοποιήσουν με ειδική διαδικασία, παρουσιάζει συστημικό κίνδυνο για το πρωτόκολλο, το δίκτυο της Solana και την τιμή διαπραγμάτευσης του $SOL, λόγω του ότι ο λογαριασμός κατέχει «εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος θέσης υποθηκευμένων $SOL».

Μετά από επανειλημμένες άκαρπες προσπάθειες των προγραμματιστών να έρθουν σε επαφή με τον επενδυτή, τέθηκε σε ψηφοφορία η λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τον λογαριασμό. Η κίνηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αρχές και το πνεύμα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, η οποία στοχεύει να απομακρύνει τους μεσάζοντες και να ενισχύσει την οικονομική αυτοκυριαρχία των χρηστών του πρωτοκόλλου.

Ο επενδυτής φάλαινα έχει δανειστεί ψηφιακά νομίσματα USDC και USDT αξίας περίπου 108 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι υποθήκευσης κρυπτονομισμάτων $SOL αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων που κατατέθηκαν ως εγγύηση στην δεξαμενή του πρωτοκόλλου. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 88% των δανείων USDC και το 95% των καταθέσεων SOL για την πλατφόρμα δανεισμού.

Εάν η τιμή του SOL πέσει κάτω από τα 22,30 δολάρια, ο λογαριασμός θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί για έως και το 20% της θέσης του δανείου, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια δολάρια. «Θα ήταν δύσκολο για την αγορά να απορροφήσει έναν τέτοιο αντίκτυπο, καθώς οι χρήστες του πρωτοκόλλου γενικά πωλούν σε DEX», δήλωσαν οι προγραμματιστές του Solend στην ανάρτησή τους. «Στη χειρότερη περίπτωση, το Solend θα μπορούσε να καταλήξει με επισφαλές χρέος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χάος, ασκώντας επιπρόσθετη πίεση στο οικοσύστημα Solana» προσθέτουν οι ίδιοι.

Μετά από ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο, οι χρήστες άρχισαν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις στο πρωτόκολλο, αναγκάζοντας τη χρήση USDC και USDT στην κύρια δεξαμενή του πρωτοκόλλου να εκτιναχθεί στο 100%. Το αποτέλεσμα αφήνει τους εναπομείναντες καταθέτες να μην μπορούν να κάνουν ανάληψη. Το χειρότερο είναι ότι οι θέσεις που εξασφαλίζονται από καταθέσεις των δύο stablecoin δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν - εάν δεν υπάρχει ζήτηση από τους επενδυτές για το $SOL.