Για κάποιες χώρες οι νέοι δασμοί έχουν διπλή ανάγνωση

Για κάποιες χώρες οι νέοι δασμοί έχουν διπλή ανάγνωση

 

Της Μαίρης Βενέτη 

Οι νέοι δασμοί που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνονται κυρίως σε προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου 2019 και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και εξαίρεσης προϊόντων μέχρι τότε, όπως έγινε με το ελληνικό λάδι και τις ελιές.

Οι δασμοί μπορεί να στοχεύουν τις οικονομίες που σχετίζονται με την παραγωγή των μοντέλων της Airbus, όμως ένα μέρος του λογαριασμού θα φτάσει σε όλη την Ευρωζώνη, με αυξημένες πιθανότητες αδυναμίας «πληρωμής» από ποιόν άλλον; Από τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική εταιρεία Istat το 2018, οι εξαγωγές της Ιταλίας πέραν του Ατλαντικού ξεπέρασαν τα 42 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν κατά πολύ λιγότερες, στα 16 δισ. δολάρια.

Η αξία των εξαγώγιμων διάσημων προϊόντων της ιταλικής υπαίθρου προς τις ΗΠΑ, όπως το πεκορίνο, η παρμεζάνα, το προσούτο, τα κρασιά (προσέκο κ.α.) και τα μακαρόνια, αγγίζουν τα 4 δισ.

Με βάση τις αμερικανικές προθέσεις και πλην νεοτέρας, τα τυριά και το προσούτο θα δασμολογηθούν υψηλότερα, ενώ σε τούτη τη φάση μοιάζει να γλιτώνουν το λάδι, τα κρασιά, και τα μακαρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι σε μια οικονομία με τα προβλήματα της ιταλικής, το θετικό πρόσημο των εσόδων από τις εξαγωγές είναι κάτι παραπάνω από απαρραίτητο, ιδίως μετά την πρόσφατη επιβράδυνση της βιομηχανίας, με τον πρόεδρο της ένωσης βιομηχάνων, Βιτσέντσο Μπότσα, να ενστερνίζεται την άποψη ότι η η χώρα «κινδυνεύει με ύφεση».

Εάν ξεκινήσει μια σειρά αντιποίνων από την ΕΕ με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και αρχίσει να κλιμακώνεται εκ νέου η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, τότε ακόμη και οι προβλέψεις για μία οριακή ανάπτυξη στην Ιταλία κινδυνεύουν να ανατραπούν και να έρθει και πάλι η χώρα στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών.
 
Βέβαια στην περίπτωση της Ιταλίας εμπλέκεται και το πολιτικό κομμάτι. 
Έχοντας ως όμηρο τα ιταλικά προϊόντα, η Ουάσιγκτον μπορεί να πιέσει για μία σειρά από στρατηγικά θέματα που την ενδιαφέρουν στην περιοχή.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Πομπέο στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κινήματος 5 Αστέρων ζήτησε ευθέως τη μεταβολή της στάσης της Ιταλίας στα ζητήματα της Βενεζουέλας, του Ιράν και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Ίσως να μην έχουν άδικο λοιπόν πολλά ξένα δημοσιεύματα που ενστερνίζονται ότι η Ιταλία έχει καταστεί μία νευραλγικής σημασίας χώρα για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ευελπιστεί ότι θα βρει τις αποδείξεις για να καταρρίψει την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για το σκάνδαλο των πιθανολογούμενων σχέσεων του με τη Ρωσία.

Όπως έχουν αποκαλύψει τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ είχε επαφές με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να αλιεύσει πληροφορίες που θα αποσυναρμολογούσαν το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ.

Προς το παρόν πάντως μετοχές και ομόλογα διατηρούν την ψυχραιμία τους στη γείτονα χώρα, παρά τον πολύπλευρο αμερικανικό κλοιό.

[email protected] 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.