Για μεγαλύτερο πλεόνασμα πετρελαίου προειδοποιεί η IEA

Για μεγαλύτερο πλεόνασμα πετρελαίου προειδοποιεί η IEA

Για νέα πτώση των τιμών πετρελαίου και για μεγαλύτερο των προηγούμενων εκτιμήσεων πλεόνασμα το πρώτο μισό του 2016, προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency), καθώς το πετρέλαιο του Ιράν επέστρεψε στις αγορές έπειτα από την άρση των κυρώσεων, ενώ οι χώρες εντός και εκτός του OPEC δεν φαίνεται να συγκλίνουν σε μια μείωση της παραγωγής.

Ιράν, Ιράκ και Σαουδική Αραβία, μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ενίσχυσαν την παραγωγή τους, με την ανάπτυξη της ζήτησης να επιβραδύνεται, αναφέρει η IEA στη μηνιαία της έκθεση για το Φεβρουάριο.

«Είναι πολύ δύσκολο οι τιμές να αυξηθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο βραχυπρόθεσμος καθοδικός κίνδυνος έχει ενισχυθεί».

«Οι επίμονες εικασίες σχετικά με μια συμφωνία ανάμεσα στον OPEC και τους παραγωγούς εκτός OPEC για μείωση της παραγωγής φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό: εικασίες», σημειώνει η IEA.

Ενώ οι τιμές ανέκαμψαν εν μέσω των δημοσιευμάτων ότι ο OPEC μπορεί να συμφωνήσει με χώρες που δεν είναι μέλη του, «η πιθανότητα συντονισμένων μειώσεων είναι πολύ χαμηλή».

Η μεγάλη παραγωγή του πετρελαίου και η αποδυνάμωση της ζήτησης σημαίνουν ότι το παγκόσμιο πλεόνασμα θα είναι χειρότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία, εκτιμώντας ότι η συσσώρευση αποθεμάτων θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε αυτό το τρίμηνο και στα 1,5 εκατ. βαρέλια το δεύτερο τρίμηνο.

Η προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει την κατανάλωση κατά 1,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περίοδο του πρώτου μισού του έτους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,5 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε κατά 280.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιανουάριο, στα 32,63 εκατ. βαρέλια, από την ενίσχυση του πετρελαίου από το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων, του οποίου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 80.000 βαρέλια τον Ιανουάριο στα 2,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, και η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 70.000, στα 10,21 εκατ. βαρέλια αλλά και του Ιράκ η παραγωγή ενισχύθηκε στο ύψος-ρεκόρ των 4,35 εκατ. βαρελιών, αυξημένη κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, η IEA υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τόσο για πέρυσι όσο και για το 2016 κατά 100.000 βαρέλια, αφήνοντας το επίπεδο της ανάπτυξής της για αυτό το έτος αμετάβλητο στα 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 95,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά.