Γενικευμένο ξεπούλημα διεθνώς, πτώση άνω του 5% και στο ΧΑ

Γενικευμένο ξεπούλημα διεθνώς, πτώση άνω του 5% και στο ΧΑ

Με τον Dow Jones να χάνει χθες 970 μονάδες ή ποσοστό 3,58%, τις ασιατικές αγορές να υποχωρούν έως 2,72% και τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα σε συνθήκες sell off με απώλειες έως 4%, ασφαλώς και το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα πλήττεται από το γενικευμένο κύμα ξεπουλήματος μετοχών, υποχωρώντας κάτω από τις 700 μονάδες, με πτώση άνω του 5%!

Μάλιστα, μετά τη σημερινή ανακοίνωση των επιπλέον 14 κρουσμάτων, κλιμακώθηκαν οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο! Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 688 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,51%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 78 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για μια κατάσταση που παραπέμπει σε συστημικές και άκριτες πωλήσεις που παίρνουν χαρακτήρα ντόμινο, με την αρνητική ψυχολογία και τον πανικό να κυριαρχούν, οδηγώντας τους επενδυτές σε τακτικές «σκοτώματος» των θέσεών τους.

Δείκτες και μετοχές εξαϋλώνονται ταχύτατα σ’ ένα άνευ προηγουμένου άδειασμα που πλήττει το σύνολο της αγοράς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ποιοτικούς διαχωρισμούς, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι πωλήσεις είναι συστημικές και έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και ευρύτερα.

Η αγορά έχει παραδοθεί πλήρως στην αρνητική ανάγνωση των τεκταινομένων και στη μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξαρση του κορονοϊού στην οικονομία, στη μεγάλη βιομηχανία που είναι ο τουρισμός αλλά και στην κατανάλωση.

Συνδυαστικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, η αγορά ασφαλώς επηρεάζεται λιγότερο ή περισσότερο και από το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται σε γεωπολιτικό επίπεδο, μετά τη διαρκώς διογκούμενη ένταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και την κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία που στέλνει 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στον Έβρο.

Η αγορά είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη απ' όλα όσα διαδραματίζονται, καθώς η ατμόσφαιρα «πυροδοτείται» περαιτέρω, από το φόβο κάποιου θερμού επεισοδίου ίσως και προϊόν προβοκάτσιας. Εντός αυτού του «κοκτέιλ» αρνητικών εξελίξεων, εύλογα τα ρίσκα μειώνονται, οι επενδυτές προχωρούν σε περιφρούρηση της ρευστότητάς τους, προβαίνοντας σε πωλήσεις, είτε σε μετοχές, είτε σε άλλα assets.

Ο FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.759 μονάδες με νέες ισχυρές απώλειες 5,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατακρημνιστεί στις 530 μονάδες με πτώση 8,44%, ενώ θυμίζουμε χθες υποχώρησε σε ποσοστό 8,23%, με τις απώλειες πλέον το πρώτο δίμηνο του 2020 άνω του 40%!

Σύσσωμος σχεδόν ο FTSE 25 αλλά και οι τράπεζες κινούνται πτωτικά! Απώλειες άνω του 10% έχουν οι Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ πτώση από 6% έως 8,5% καταγράφουν μετοχές όπως Motor Oil, ΓΕΚ Τερνα, Eurobank, Ελλάκτωρ, Εθνική, Fourlis, Πειραιώς, Aegean Airlines, Τιτάν και Σαράντης.

Στον Mid Cap πτώση άνω του 10% καταγράφει η Profile, ενώ ισχυρές πιέσεις άνω του 4% δέχονται τίτλοι όπως Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Intrakat, Έλτον, Κρι Κρι, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς μόνο δέκα μετοχές ενισχύονται έναντι 107 που υποχωρούν, ενώ δεκάδες είναι οι μετοχές που χάνουν από 8% έως 20%.