Γενικευμένο σήμα διόρθωσης διεθνώς, ισχυρή πτώση στο Χ.Α.

Γενικευμένο σήμα διόρθωσης διεθνώς, ισχυρή πτώση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εβδομάδα γενικευμένης διόρθωσης στις παγκόσμιες αγορές είναι αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να οδηγείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, πλησιάζοντας την περιοχή των 690 μονάδων.

Το Χ.Α. ολοκληρώνει την πρώτη εβδομάδα πτώσης και διόρθωσης ύστερα από έξι διαδοχικές ανοδικές που είχαν φέρει σε υψηλά έξι μηνών το Γενικό Δείκτη και είχαν δώσει εντυπωσιακά κέρδη, πρωτίστως στις τράπεζες.

Διεθνώς αυτήν εβδομάδα καταγράφονται κινήσεις ρευστοποίησης και «κλειδώματος» ρευστότητας, με τους αμερικανικούς δείκτες να κλείνουν χθες για 4η σερί ημέρα πτωτικά, με τον Dow Jones μάλιστα να υποχωρεί κατά 200 μονάδες.

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών το Φεβρουάριο, γεγονός που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν 20,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 430,45 μονάδες ή ποσοστό 2,01%, ο Hang Seng έχασε 551 μονάδες ή ποσοστό 1,91%, ενώ ο Asia Dow έκλεισε κατά 1,51% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινούνται και σήμερα Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα κανονικής διόρθωσης εδώ και καιρό.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται για 4η συνεδρίαση πτωτικά στις πέντε αυτής της εβδομάδας, έχοντας ήδη παρουσιάσει κάποια σημάδια κόπωσης, με παράλληλη μείωση της αξίας συναλλαγών.

Δείκτες και μετοχές είχαν φτάσει σε υπερβολές και σε σημεία τεχνικού κορεσμού, οπότε οι διορθωτικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες εξισορρόπησης αυτής της εβδομάδας, ήρθαν μάλλον φυσιολογικά.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 692 μονάδες με πτώση 1,64%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Σχεδόν καθολική είναι η πτώση στον FTSE 25 καθώς μόνο ο ΟΛΠ διατηρείται σε θετικό πρόσημο, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Στις τράπεζες καταγράφεται αρκετά καλή διόρθωση, με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν άνω του 4%, ενώ η Εθνική χάνει 2,86%. Στο χώρο των blue chips, απώλειες 5% καταγράφει η Grivalia Properties, άνω του 3% υποχωρεί η ΕΧΑΕ, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις σε μετοχές όπως ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ κ.α.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές του Mid Cap όπου άνω του 3% υποχωρούν οι Attica Bank, Πλαστικά Θράκης και Κέκροπας, άνω του 2% χάνουν οι Cenergy Holdings, Intralot, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ πτώση καταγράφουν και οι Intracom Holdings, Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ και MIG. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν.