Γενικευμένη πτώση σε όλα τα εμπορεύματα

Γενικευμένη πτώση σε όλα τα εμπορεύματα

Γενικευμένη πτώση σε όλα τα εμπορεύματα λαμβάνει χώρα σήμερα, καθώς η διόρθωση στα χρηματιστήρια αλλά κυρίως οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα της επιστροφής στην… κανονικότητα, αντανακλάται σε όλων των μορφών τις επενδύσεις.

Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται σταδιακά να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, διακόπτοντας το lockdown που έχει φέρει τεράστια προβλήματα σ’ όλη την οικονομική δραστηριότητα, υπάρχουν και εκτιμήσεις από διάφορους θεσμούς, ότι ίσως είναι βιαστική μια κίνηση άρσης των περιορισμών άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα θα ακολουθούν τις χώρες για πάρα πολύ καιρό, χωρίς κανένας αναλυτής να μπορεί να προσεγγίσει πως θα είναι η επόμενη ημέρα στην παγκόσμια οικονομία, στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην ταξιδιωτική βιομηχανία αλλά και στη μεταποίηση. Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία είναι μπροστά σε ένα στοίχημα που ουδέποτε έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά…

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σημειώνει ότι η κρίση του κορονοϊού θα διαγράψει σχεδόν μια δεκαετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2020, με τις χώρες σε όλο τον κόσμο να υποχρεωθούν να διακόψουν την παραγωγή λόγω της πανδημίας.

Μέσα σ’ αυτό το εν πολλοίς αχαρτογράφητο τοπίο σχεδόν όλα τα εμπορεύματα και όλα τα επενδυτικά προϊόντα σημειώνουν πτώση, με το χρυσό να διορθώνει μετά τα υψηλά 8ετίας, ενώ πτωτικά κινείται εκ νέου το πετρέλαιο, παρά την πρόσφατη συμφωνία στον ΟΠΕΚ.

Πιο αναλυτικά, το αργό χάνει και τα 20 δολάρια καθώς έχει κατέλθει στα 19,66 δολάρια το βαρέλι με νέα πτώση 2,39%, ενώ το μπρέντ υποχωρεί κατά 3,89% στα 28,43 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,41% στα 1.744 δολάρια η ουγγιά, ο άργυρος χάνει 3,01% στα 15,643 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα υποχωρεί κατά 2,52% στα 799 δολάρια η ουγγιά και το παλάδιο στο -1,39% στα 2.155 δολάρια η ουγγιά.

Πτώση 1,87% καταγράφει και ο χαλκός, στο -1,09% ο μόλυβδος, -0,60% ο ψευδάργυρος, -0,92% το νικέλιο, -1,88% ο κασσίτερος και -0,55% το φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμα: 

- Συνεχίζει να «χάνει» το πετρέλαιο μετά τη «μαύρη» πρόβλεψη της ΙΕΑ

ΙΕΑ: Ο κορονοϊός θα διαγράψει μια 10ετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου