Fund για ψηφιακές εφαρμογές από τον οίκο Christie' s

Fund για ψηφιακές εφαρμογές από τον οίκο Christie' s

Παρά την κατρακύλα του Crypto, τη στασιμότητα στην αγορά του NFT και τον σκεπτικισμό που εκφράζουν γι’ αυτήν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, οι μεγάλοι οίκοι των δημοπρασιών βλέπουν το μέλλον της τέχνης άρρηκτα δεμένο με την ψηφιακή τεχνολογία. Ο Christie’s ειδικότερα διαβλέπει σε αυτήν μια χρυσοφόρα επενδυτική ευκαιρία κι όχι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο. Αυτό φανερώνει η τελευταία κίνηση του ιστορικού οίκου που εμπορεύεται από το 1766 αντικείμενα τέχνης και είδη πολυτελείας.

Στις 18 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει το πρώτο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων με τίτλο Christie's Ventures, το οποίο θα επενδύει σε καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας και σε νεοφυείς επιχειρήσεις του χώρου (fintech) που σχετίζονται με την αγορά της τέχνης. «Η σύνδεση τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών προϊόντων γίνεται όλο και πιο στενά εξαρτημένη» πιστεύουν οι άνθρωποι του οίκου και δηλώνουν ότι οι επενδύσεις τους θα επικεντρωθούν σε προϊόντα και υπηρεσίες που επιλύουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις, βελτιώνουν τις εμπειρίες των πελατών και επεκτείνουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης με άμεσο ή έμμεσο τρόπο για το χρηματιστήριο τέχνης.

«Η Christie's Ventures θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε περαιτέρω και ταχύτερα με επιχειρηματίες που έχουν ιστορικό ή ξεκινούν δυναμικά την κατασκευή τεχνολογικών προϊόντων και εταιρειών», πρόσθεσε ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του νέου, διεθνούς fund, Devang Thakka.

Η θυγατρική του οίκου πρόκειται να εστιάσει σε τρεις κατηγορίες: στο Web3, σε λύσεις fintech που σχετίζονται με την τέχνη, αλλά και σε κάθε είδους τεχνολογική πρόταση με καλλιτεχνικό περιεχόμενο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Επομένως, ο οίκος δεν ενδιαφέρεται απλώς να εμπορευτεί ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά θέλει έχει λόγο στην ταυτότητα και τη διάδοσή τους. Η πρώτη επένδυση – το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό - δόθηκε στην LayerZero Labs, εταιρεία που ειδικεύεται στη διασυνδεσιμότητα των blockchains.

Ο Christie's ήταν ο πρώτος διεθνής οίκος δημοπρασιών που πραγματοποίησε το 2011 πωλήσεις αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε μόνο ότι το 2006 ξεκίνησε την υποβολή προσφορών μέσω διαδικτύου, μια εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν αυτονόητο στο πλατύ κοινό. Στον πολλά υποσχόμενο κόσμο του Web3, ο οίκος παρέχει online δημοπρασίες σε πλειάδα ιστοχώρων, εργαλεία εικονικής πραγματικότητας (AR) και, βέβαια, τάραξε τα νερά της σύγχρονης τέχνης πουλώντας το NFT του Beeple για 69 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι από τον περσινό Μάρτιο, ο παγκόσμιος οίκος πούλησε το πρώτο του NFT σε crypto νόμισμα.