7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

«Φρένο» στο ανοδικό σερί στη Wall Street

«Φρένο» στο ανοδικό σερί στη Wall Street

Έσβησαν τα κέρδη που είχαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικάνικη οικονομία, επισκιάζοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της FED για την πορεία του πληθωρισμού.

Σε αυτό το κλίμα ο S&P έχασε 0,2% στις 4.188, 13 μονάδες παρασυρόμενος από τον ενεργειακό τομέα. Ο Nasdaq έκλεισε στις 13.657,17 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 81,52 μονάδες ή 0,2% στις 34.311 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας υποχώρησε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στις 117,2 μονάδες τον Μάιο από την αναθεωρημένη μέτρηση των 117,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. 

Οι αξιωματούχοι, πάντως, της Fed εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις προοπτικές του πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο.

Χτες, Δευτέρα, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούνιο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι καθώς υποχωρούν οι επιπτώσεις της πανδημίας η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει ανεβάζει καθημερινά ρυθμούς.

Η αγορά χτες έδειξε να κινείται στη βάση μιας «ανακούφισης από το άγχος του πληθωρισμού», ανέφερε στο CNBC ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων του Ομίλου Leuthold.

«Οι ενδείξεις στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων πως υποχωρούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό, έδωσαν κατεύθυνση και στο χρηματιστήριο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κάτι που συνεχίζεται», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «οι μετοχές ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, έχουν ανακτήσει τον ηγετικό τους ρόλο καθώς οι φόβοι για τις απόδοσεις των ομολόγων και τον πληθωρισμό απομακρύνονται»