7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Φρενίτιδα στα options πετρελαίου - Στοιχήματα μέχρι και για $200 το βαρέλι στην αγορά παραγώγων

Φρενίτιδα στα options πετρελαίου - Στοιχήματα μέχρι και για $200 το βαρέλι στην αγορά παραγώγων

Τα στοιχήματα ότι η τιμή του πετρελαίου αναφοράς στις ΗΠΑ, του West Texas Intermediate (WTI), θα ξεπεράσει τα $100 το βαρέλι τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί κατά 10% αυτό το μήνα και κατά 70% φέτος παρά το γεγονός ότι η τιμή του δεν έχει φτάσει τα $100 από το κραχ του 2014.

Τα στοιχήματα αυτά δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Είναι πιο επιθετικά στην άλλη πλευρά το Ατλαντικού καθώς μερικοί στοιχηματίζουν ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, του παγκόσμιου τύπου αναφοράς, θα εκτοξευτεί στα $200 το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της QuikStrike.

Τα δικαιώματα προαίρεσης (options) δίνουν το δικαίωμα αγοράς η πώλησης σε συγκεκριμένη τιμή σε καθορισμένη ημερομηνία. Χρησιμοποιούνται για την κάλυψη κινδύνων στα χαρτοφυλάκια αλλά και για κερδοσκοπικές κινήσεις από τους traders που στοιχηματίζουν στην κατεύθυνση της τάσης των τιμών.

Πρόκειται για ένα bullish στοίχημα το οποίο στηρίζεται στην υπόθεση οτι οι ελλείψεις και η αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα διατηρήσουν τις τιμές ενέργειας σε ανοδική τάση παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν την καταναλωτική δαπάνη.

Η Wall Street παρατηρεί με προσοχή τις επιπτώσεις, το αν δηλαδή η κούρσα των τιμών ενέργειας θα πλήξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο. Ο αμερικανικός αερομεταφορέας Delta Airlines προειδοποίησε την εβδομάδα που πέρασε ότι υψηλές τιμές καυσίμων θα επηρεάσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Οι επιπτώσεις θα γίνουν πιο ξεκάθαρες με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από άλλες αεροπορικές εταιρείες αυτή την εβδομάδα, όπως τις United Airlines και American Airlines.

Ήδη, η τιμή πετρελαίου έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα επταετίας ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, πάνω από τα $5 ανά εκατ. ΒΤU. Πολλοί ανησυχούν για παρατεταμένη φάση πληθωρισμού και αρνητικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες αυτό τον χειμώνα.

Μία ένδειξη της φρενίτιδας στα δικαιώματα προαίρεσης του αργού πετρελαίου είναι η εκτιμώμενη μεταβλητότητα που έχει αυξηθεί παράλληλα με τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, ανατρέποντας την παραδοσιακή σχέση όπου η άνοδος των τιμών οδηγεί σε μείωση της μεταβλητότητας και αντίστροφα.

Η εξήγηση έρχεται από τους ίδιους τους traders: έχει να κάνει με το ότι πολλοί συνωστίζονται στο στοίχημα αυτό με αποτέλεσμα η άνοδος της μεταβλητότητας στις τιμές να γίνεται αναπόφευκτη.

Κατά μέσο όρο περίπου 167.000 δικαιώματα στο πετρέλαιο WTI άλλαζαν χέρια ημερησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου παραγώγων CME. 

Το δικαίωμα αγοράς με τιμή εξάσκησης τα $100 το βαρέλι είναι αυτό με το μεγαλύτερο όγκο και εκπλήσσει καθώς η τιμή εξάσκησης απέχει αρκετά από την τρέχουσα τιμή.

Οι traders στράφηκαν στα στοιχήματα αυτά νωρίτερα φέτος και η δραστηριότητα πήρε τα πάνω της πάλι πρόσφατα. Ο αριθμός δικαιωμάτων αγοράς (call option) με τιμή εξάσκησης τα $100 με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης ξεπέρασαν τις 141.500, θέσεις που ισοδυναμούν με 141 εκατ. βαρέλια  πετρελαίου, δηλαδή ποσότητα μεγαλύτερη από την ημερήσια παραγωγή στην παγκόσμια οικονομία.  

Θέσεις σε δικαιώματα αγοράς στο πετρέλαιο WTI με τιμές εξάσκησης τα $95 και τα $180 το βαρέλι ήταν δημοφιλείς την εβδομάδα που πέρασε επίσης.

Οι κερδοσκόποι τοποθετήθηκαν επιθετικά σε στοιχήματα ότι οι τιμές πετρελαίου θα ανέβουν πέρυσι και καθώς η κούρσα των εμπορευμάτων επιταχύνθηκε πολλοί έκλεισαν τις θέσεις τους στα δικαιώματα αγοράς και ξανατοποθετήθηκαν για ακόμα υψηλότερες τιμές, ποντάροντας ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει.

Οι όγκοι των κερδοσκοπικών κινήσεων μπορεί να φέρουν μεγάλες ημερήσιες διορθώσεις αν τα οικονομικά στοιχεία η άλλες πληροφορίες θέσουν σε αμφισβήτηση το ανοδικό αφήγημα.  

Στη JPMorgan οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα κινηθεί γύρω από τα επίπεδα των $84 το βαρέλι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Οι προσδοκίες για ένα βαρύ χειμώνα και η bullish ψυχολογία της αγοράς έχουν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Ωστόσο, μείωση της ζήτησης μπορεί να βαρύνει τις τιμές. «Τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου μπορεί τελικά να απογοητεύσουν τις υπερβολές», ανέφερε ο οίκος σε έκθεση του. «Πιστεύουμε οτι οι κίνδυνοι πτωτικής κίνησης είναι υποεκτιμημένοι».

Η δομή των futures στο πετρέλαιο Brent δείχνουν ένα πριμ έλλειψης το οποίο έχει διευρυνθεί σε επίπεδο που είχαμε να δούμε από το 2013, ένδειξη στενότητας στην αγορά που στηρίζει την κούρσα εν μέσω ευρύτερης ενεργειακής κρίσης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Το πριμ του κοντινού συμβολαίου για πετρέλαιο Brent σε σχέση με αυτό παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε τα $8,13 το βαρέλι.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν την άνοδο των τιμών είναι και η άρνηση του OPEC+ να χαλαρώσει τους περιορισμούς της παραγωγής που αποφασίστηκαν στην κλιμάκωση της πανδημίας με πιο γρήγορο ρυθμό.

«Για όσο διάστημα το OPEC+ δεν δείχνει διάθεση να φρενάρει τις τιμές με περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αυτό δεν θα αλλάξει και οι τιμές πιθανότατα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν», σύμφωνα με την Commerzbank.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 60% φέτος και έφτασε τα $85 το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2018 την Παρασκευή. Πέρα από τη συγκρατημένη διάθεση του  OPEC+, οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενθαρρύνουν μεταστροφή στο πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια τροφοδοτούν την κούρσα των τιμών.