7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Φουλ επίθεση από το ΧΑ για να ανακτήσει την πτώση της πανδημίας

Φουλ επίθεση από το ΧΑ για να ανακτήσει την πτώση της πανδημίας

Οι εισροές νέων κεφαλαίων και η εναλλαγή πρωταγωνιστών λειτουργούν ως «φάρμακο» για την αγορά της Αθήνας στην προσπάθειά της να ανακτήσει όλες τις απώλειες που προκάλεσε η περσινή κατάρρευση με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε σήμερα νεότερα υψηλά 13 μηνών φτάνοντας μέχρι τις 870 μονάδες (τιμές Φεβρουαρίου 2020) και βλέπει πλέον σε απόσταση αναπνοής τα υψηλά των 949,2 μονάδων του περσινού Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, είκοσι εισηγμένες κατέγραψαν σήμερα στο ταμπλό νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με την πλειονότητά τους να έχουν πολλάκις επιτύχει τέτοια απόδοση το τελευταίο διάστημα. Αυτό δεν αφορά απλά σε μία παρατήρηση για την απόδοσή τους, αλλά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δυναμική της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω πανδημίας και δυσκολιών στην έκβαση της ΑΜΚ της Πειραιώς.

Οι μετοχές ΕΥΑΘ, Reds (Καμπάς), Κυριακούλης και Foodlink προστέθηκαν  στον μακρύ κατάλογο αυτών που προσπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας, αναρρώνοντας πλέον σε όρους αποτίμησης, με τις υπόλοιπες δεκαέξι από τις είκοσι σημερινές (Mytilineos, Eurobank, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Intracom, Πλαστικά Θράκης, Ίλυδα, Εκτέρ, Έλαστρον, Μυλωνάς, και Motodynamiki) να συνεχίζουν την ήδη ανοδική τους πορεία.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο Γενικός Δείκτης κατάφερε σήμερα να προσπεράσει τα προ ημερών υψηλά κίνησης των 862,36 μονάδων, σε μια πορεία προς την περιοχή των 900 μονάδων, αρχικά, και μάλιστα επιτυγχάνοντας αυτό με «βαρίδι» την απόδοση της Πειραιώς (-49,43% στον μήνα) σε αντίθεση με την αντίστοιχη απόδοση του τραπεζικού κλάδου +17,44%.

Επιπλέον, η μετάφραση της σημερινής ανόδου εν μέσω μιας «μινι-κρίσης» με το εμπόδιο στη διώρυγα του Σουέζ είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και αυτό διότι όταν μια αγορά αδιαφορεί για τα άσχημα νέα, ή αυστηρότερα δοσμένο μειώνεται η ευαισθησία της σε αυτά, είναι πολύ δυνατή και συμπαγής.

Εξάλλου, και με τις ευρωαγορές να κινούνται σήμερα εκ νέου ανοδικά απορροφώντας τις πρωινές πωλήσεις, το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό, συνυπολογίζοντας και τις ανακοινώσεις τις ΕΚΤ για συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης το 2021 εντός ευρωζώνης σε 4,0%, με τον πληθωρισμό – αν και έξαφνα αυξημένο - να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα (0,9% τρέχων από -0.3% τον Δεκέμβριο).

Κατά τα λοιπά, ο τζίρος ήταν ικανοποιητικός, καθώς τα 70 από τα 93,32 εκατ. ευρώ συναλλάχθησαν στο ταμπλό και τα 23,25 αφορούν σε πακέτα, με κυριότερο αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (21,28 εκατ. ευρώ σε τιμή 11,2 ευρώ ανά μετοχή).

Υπενθυμίζουμε ότι η διορθωτική κίνηση της περασμένης εβδομάδας 18-23 Μαρτίου (762,36 - 823,73 μονάδες) απορροφήθηκε ιδανικά και η αγορά, ακόμα και χωρίς τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, είναι σαφώς ανοδική, ώστε κάθε «κόκκινη» περίοδος να είναι ευκαιρία τοποθέτησης.