7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Φόροι 28 δισ. από τις αγορές κρυπτονομισμάτων διχάζουν την Γερουσία

Φόροι 28 δισ. από τις αγορές κρυπτονομισμάτων διχάζουν την Γερουσία
Shutterstock

Ένα διμερές σχέδιο υποδομής που ξεπερνά σε αξία τα 1,2 τρισ. δολάρια πλησιάζει προς ψήφιση, αλλά οι γερουσιαστές πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουν δύο νέες τροπολογίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και που αποσκοπούν στη διευκρίνιση των απαιτήσεων φορολογικής πολιτικής.

Ειδικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο υποδομων που θεωρείται κρίσιμο για την ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν, αντιμετώπισε ένα σημαντικό εμπόδιο στη Γερουσία το Σάββατο. Οι γερουσιαστές έχουν να διευθετήσουν τη συζήτηση μεταξύ δύο ανταγωνιστικών τροποποιήσεων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα πριν από την τελική ψηφοφορία.

Στην παρούσα φάση ψήφισαν με 67 έναντι 27 ψήφων για να τερματίσουν τη συζήτηση, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν για την εξέλιξη των δύο ανταγωνιστικών τροποποιήσεων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα πριν από την τελική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο, που είχε βασική θέση στην προεκλογική ατζέντα του Μπάιντεν, θέτει ένα άνευ προηγουμένου ποσό ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια σειρά προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης και οδικών έργων, γεφυρών, σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, λιμανιών και  άλλων υποδομών.

Η αρχική πρόταση περιλαμβάνει μια διάταξη που θα απαιτούσε από brokers κρυπτονομισμάτων, έναν απροσδιόριστο όρο - καθώς δεν διασαφηνίζεται εάν αναφέρεται μόνο σε ανταλλακτήρια ή άλλες υποδομές, να αποκαλύπτουν πληροφορίες λογαριασμών - μεταξύ των οποίων και κερδών από επενδύσεις, μεταφορές και συναλλαγές άνω των 10.000 δολαρίων - τις οποίες η IRS παρακολουθεί ήδη. Η πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα αποφέρει φορολογικά έσοδα ύψους 28 δισ. δολαρίων.

Μια σειρά από τροποποιήσεις που σχετίζονται με τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο νομοσχέδιο προτάθηκαν τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία του Σαββάτου. Ο Ron Wyden, ο Pat Toomey, και η Cynthia Lummis παρουσίασαν μια τροπολογία την Τετάρτη για να δώσουν διευκρινίσεις στον όρο "μεσίτης".

Την Πέμπτη, εισήχθη μια ανταγωνιστική τροπολογία από τους γερουσιαστές Rob Portman, Mark Warner, και Kyrsten Sinema, η οποία απαιτούσε απόδειξη συμμετοχής για κρυπτονομίσματα με τον αλγόριθμο Proof of Stake, ενώ εξαιρούσε τον αλγόριθμο Proof of Work.

Το Σάββατο, ο Warner και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν την τροπολογία τους για να εξαιρέσουν και τον αλγόριθμο Proof of Stake. 

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να τάσσονται υπέρ της προτεινόμενης τροπολογίας του Wyden. Σύμφωνα με την Washington Post, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ασκεί πιέσεις κατά αυτής της τροπολογίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την αρχική πρόταση και δεν υποστηρίζει την τροπολογία του Wyden.

"Θα επέστρεφα στον κύριο στόχο εδώ που είναι η μείωση της φοροδιαφυγής στην αγορά κρυπτονομισμάτων και πιστεύουμε ότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε από τους γερουσιαστές που συστρατεύονται με τον Waren είναι μια καλή επιλογή", δήλωσε ο Jen Psaki εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου την Παρασκευή.

Επιφανή στελέχη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, όπως ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου FTX, συμφωνούν πως ανταλλακτήρια όπως το FTX και η Coinbase έχουν την υποχρέωση να παραθέτουν τα δεδομένα.

Ωστόσο, φοβούνται πως πιθανή απώλεια καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου για τις ΗΠΑ καθώς οι προγραμματιστές λογισμικού θα μετακινηθούν σε υπεράκτιες περιοχές. (Ίσως αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη που επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain & δημιουργεί προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν ευρωπαϊκά unicorns και κατά επέκταση θέσεις εργασίας - με υψηλές μισθολογικές πολιτικές).

Ο γερουσιαστής Mike Lee απηύθυνε αυτόν τον φόβο μιλώντας στο βήμα της Γερουσίας. «Εάν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, σημειώστε τα λόγια μου, θα έχει αρνητική επίδραση στην καινοτομία και αυτό που θα δείτε είναι η επένδυση στην καινοτομίας σε υπεράκτιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η Yellen και οι τραπεζίτες προσπαθούν να περιορίσουν την δυναμική της αποκεντρωμένης οικονομίας

Μέρος της πολιτικής αυτής που έθετε σε “κίνδυνο” το Ethereum, είναι και ο φόβος από την αναδυόμενη αγορά της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Μετά από μεγάλη δημόσια κατακραυγή της κοινότητας κρυπτονομισμάτων, η τροπολογία Warner/Portman τροποποίησε το πιο περίεργο κομμάτι της. Πρώτον, αφαίρεσε την αναφορά στο Proof of Work, αντί να εξαιρέσει όλους τους αλγόριθμους consensus.

Στη συνέχεια, αναθεωρήθηκε περαιτέρω, για να αποκλειστούν τόσο το PoW όσο και το PoS, αλλά όχι άλλοι αλγόριθμοι.

Το νομοσχέδιο ωστόσο δεν εξαιρεί τους προγραμματιστές πρωτοκόλλων αποκεντρωμένης οικονομίας, οι οποίοι πάλι δεν γνωρίζουν τίποτα για την κατάσταση των φόρων των χρηστών ενός αποκεντρωμένου blockchain.

Φυσικά σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει νέα φορολογική πελατεία, κάτι που θα καταστεί αδύνατο εάν σκοτώσεις την καινοτομία. Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να έχει προχωρήσει συντονισμένες ενέργειες για την καταπολέμηση του νομοσχεδίου. Παρά τις εξελίξεις οι αγορές των κρυπτονομισμάτων σημειώνουν ράλι, με συνεχή άνοδο από την Παρασκευή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.