Φοβικά σύνδρομα στο Χ.Α. - Χάθηκαν όλα τα αρχικά κέρδη

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 18:09
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας ότι αυτή την περίοδο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κυριαρχείται από φοβικά σύνδρομα, κάκιστη ψυχολογία χωρίς όραμα και καταλύτες, έχασε όλα τα σημαντικά αρχικά της κέρδη, γύρισε και πτωτικά, ενώ στο φινάλε «έσωσε» οριακά τις 600 μονάδες!

Και όλα αυτά, σε μια συνεδρίαση που αρχικά προοιωνίζονταν ως εξαιρετικά ενθουσιώδης, με αυξημένους όγκους και τζίρους, και σημαντικό ράλι κυρίως από την πλευρά των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες (πλην της Eurobank) έκλεισαν πτωτικά μολονότι κατέγραφαν άνοδο διψήφιου ποσοστού!

Ήταν από τις συνεδριάσεις που αφήνουν πικρή γεύση στους επενδυτές, καλώς μετά την άνοδο της πρώτης ώρας, ξεκίνησε η φθορά, με το διάγραμμα να είναι πλαγιοκαθοδικό και το κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το γεγονός ότι η αγορά – παρά τις τεράστιες πρόσφατες πιέσεις που έφεραν σε χαμηλά διετίας το Γ.Δ. και σε ιστορικά χαμηλά τις τράπεζες - αδυνατεί να βγάλει ουσιαστική αντίδραση (δύο – τριών συνεδριάσεων) και να επανέλθει προς τη ζώνη των 640-650 μονάδων, μαρτυρά την πλήρη αδυναμία των long.

Είναι σαφές ότι η αγορά παραμένει «αιχμάλωτη» των short αλλά και υπό την ομηρία των κινήσεων των παθητικών χαρτοφυλακίων ενόψει ολοκλήρωσης του rebalancing την προσεχή Παρασκευή.

Έως τις 30 Νοεμβρίου εξυπακούεται ότι καμιά ασφαλώς εκτίμηση – πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες θα είναι οι ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια στις τράπεζες αλλά – πιθανότατα – σε σε άλλα «χαρτιά» του FTSE 25, καθώς μειώνεται γενικότερα η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη MSCI Emerging Markets.

Και όλα αυτά, σ' ένα άκρως ευνοϊκό διεθνές κλίμα, όπου οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται σημαντικά, ενώ ράλι καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο με τον ιταλικό FTSE MIB στο +2,92% και τον ισπανικό IBEX 35 στο +2,08%. Επίσης, ράλι καταγράφηκε και στις αγορές ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας, με φόντο την διαφαινόμενη υποχώρηση της Ιταλίας στο θέμα του ελλείμματος.

Δέσποσε το deal Eurobank και Grivalia στο Χ.Α.

Εν μέσω όλων αυτών και σε μια συνεδρίαση που δέσποσε καταλυτικά το deal μεταξύ Τράπεζας Eurobank και Grivalia Properties, o Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 603,43 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό ημέρας στις 618,97 μονάδες όταν κέρδιζε περί το 2,50%, ενώ λίγο πριν το τέλος βρέθηκε σε αρνητική τροχιά, με χαμηλό στις 600,35 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν υπερδιπλάσια από τα πρόσφατα στάνταρ, καθώς ανήλθε στα 66,62 εκατ. ευρώ, με 24 εκατ. ευρώ να διακινεί η Eurobank και 15 εκατ. η Grivalia, ήτοι αμφότερες έκαναν περίπου το 60% του συνολικού τζίρου. Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 64,2 εκατ. τεμάχια, με τα 47 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στη Eurobank...

Τελικώς, η Eurobank μολονότι αρχικώς κέρδιζε έως και 24,89% έκλεισε μόλις στο +4,31%, ενώ η Grivalia Properties έφτασε να κερδίζει έως 15,20%, ενώ στο φινάλε έκλεισε με άνοδο 6,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης, παρ' ότι είχε υψηλό ημέρας στις 480,90 μονάδες όταν ενισχύονταν άνω του 10%, εντούτοις έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 427,41 μονάδες, σε ένα (ακόμη) μνημειώδες άδειασμα των αρχικών αγοραστών.

Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,98% παρ' ότι έφτασε έως το +9,05%, η Εθνική έκλεισε με πτώση 3,05% παρ' ότι ενισχύονταν έως 7,62%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,67% παρ' ότι κέρδιζε έως 7,81%.

Στο χώρο των blue chips μικρές βοήθειες έδωσαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, ενώ υποχώρησαν οι ΔΕΗ (-3,54%), Fourlis (-2,02%), Τιτάν (-1,22%) καθώς επίσης οι ΕΧΑΕ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Attica Bank, Ελλάκτωρ, Νηρέας, ΟΛΘ, Intracom Κατασκευές, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Σελόντα, Trastor, Ελινόιλ και Inform Λύκος, καθώς και οι πιο... περιφερειακές ΑΕΓΕΚ, Προοδευτική, Αλουμύλ και Επίλεκτος.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Frigoglass, Μοτοδυναμική, Ιατρικό Αθηνών, ElvalHalcor, ΑΝΕΚ, Quest Συμμετοχών και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που υποχώρησαν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 27/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα