FED: Ενα taper χωρίς tantrum ωθεί σε νέα ρεκόρ τις αγορές

FED: Ενα taper χωρίς tantrum ωθεί σε νέα ρεκόρ τις αγορές

Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη μετά το «απαλό» ξεκίνημα του σχεδίου της Federal Reserve των ΗΠΑ να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας δέχτηκε βολές για ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό μετά την απόφαση της να διατηρήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο αμετάβλητο. Στην Ευρώπη οι μετοχές κράτησαν τα υψηλά τους ενώ η στερλίνα γλίστρησε 1% στα $1,3540 μετά την απόφαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας που διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς οτι θα ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αύξανε τα επιτόκια.

Τα βρετανικά ομόλογα καλοδέχτηκαν την απόφαση.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά και πάλι καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ συνεδρίασαν ενώ στη Wall Street το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, υποχώρησε μετά την ανακούφιση οτι η Fed δεν επεφύλαξε εκπλήξεις την Τετάρτη όταν ανακοίνωσε το σχέδιο της να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Fed και η ΕΚΤ δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια, που σημαίνει οτι οι μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι.

Προς το παρόν οι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι σε μετοχές δείχνουν ευχαριστημένοι που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν χρήμα δεν βιάζονται να κλείσουν τις βρύσες.

Ο πανευρωπαικός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 0,5% με τον παγκόσμιο δείκτη της MSCI που καλύπτει 50 χώρες να σημειώνει το τρίτο ιστορικό υψηλό του.

Η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς έχει σήμερα διπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρισκόταν στην κλιμάκωση της πανδημικής κρίσης πέρυσι, φθάνοντας τα $69 τρισ.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν σε χαμηλό 19 μηνών, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία επανακτά δυναμική.

Τα futures στον δείκτη Nasdaq κέρδιζαν 0,2% σημειώνοντας νέο υψηλό. Στην Ασία ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου κέρδισε 0,9% σε υψηλό ενός μηνός.

Όπως αναμενόταν η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά $15 δισ. μηνιαίως, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο επιτάχυνσης η επιβράδυνσης του ρυθμού αυτού ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ο επικεφαλής της Jerome Powell ακούστηκε λιγότερο σίγουρος ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχτούν παροδικές, αρκετά ώστε να χτυπηθούν τα μακροχρόνια ομόλογα.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν καθώς η αγορά περίμενε ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed η οποία σηματοδότησε ότι δεν βιάζεται.

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς έπεσε στο 1,53% από 1,609% ενώ αυτή των διετών ομολόγων στο 0,39% από 0,56% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των $120 δισ. κατά $15 δις και έδειξε ότι θα περιμένει να δει περαιτέρω πτώση της ανεργίας πριν προβεί σε αύξηση επιτοκίων.

Αντίθετα, στον Καναδά και την Αυστραλία οι κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν αναταραχή στις αντίστοιχες αγορές ομολόγων τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς άλλαξαν απότομα την ρότα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούσαν.

Το ευρώ υποχώρησε στα $1,1550 λόγω των προσδοκιών οτι η ΕΚΤ θα μείνει πίσω από τη Fed, καθυστερώντας την όποια αύξηση επιτοκίων.

To πιο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης αποδόσεων είχε τιμολογήσει κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων πολύ νωρίτερα και προσαρμόστηκε με το spread ανάμεσα στα 10ετη treasuries και στα 30ετή να διευρύνεται στις 43,7 μονάδες βάσης.