Φάκελος Tether: Πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων;

Φάκελος Tether: Πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων;

Στον απόηχο της εκτενούς έρευνας του Bloomberg αναφορικά με το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση stablecoin, συγκεντρώνουμε τα στοιχεία προσπαθώντας να δούμε εάν υπάρχουν κίνδυνοι ή ευκαιρίες για τους επενδυτές από το ψηφιακό νόμισμα που αποτελεί συνήθως από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην κοινότητα των ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα για το Tether που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου, ο Zeke Faux του Bloomberg ανακάλυψε νέες πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σταθερή ισοτιμία του Tether έναντι του δολαρίου. 

Με τρέχουσα προσφορά 72,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι συνήθως από τις πιο αμφιλεγόμενες συζητήσεις μεταξύ της κοινότητας κρυπτονομισμάτων. 

Ο Faux αναφέρει: «Έμαθα επίσης ότι το Tether είχε δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, με εξασφάλιση σε Bitcoin. Ένα από αυτά είναι το Celsius Network Ltd., μια γιγαντιαία τράπεζα κρυπτονομισμάτων που δανείζει ψηφιακά νομίσματα των χρηστών της και τους αποδίσει επιτόκιο. Ο Alex Mashinsky του Celsius Network δήλωσε ότι η τράπεζα κρυπτονομισμάτων πληρώνει επιτόκιο 5% έως 6% σε δάνεια που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Tether». 

Από καιρό υπάρχει έντονη φιλολογία ότι το “ψηφιακό νόμισμα” είναι κυρίως εταιρικά ομόλογα από κινεζικές εταιρείες. Το ζήτημα έγινε ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande προσέγγισε την χρεωκοπία, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση ρευστότητας μετά από χρόνια προσφοράς διψήφιων αποδόσεων. 

Ενώ το Tether διέψευσε πως έχει ομόλογα της Evergrande, η εταιρεία απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί άλλα βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα με κινεζικές εταιρείες. Ο Faux ανέφερε ότι βρήκε ένα έγγραφο με λεπτομερή απογραφή των αποθεμάτων του Tether, το οποίο λέει ότι περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια τέτοιου χρέους.

Το Tether, από την πλευρά του, απάντησε στην έρευνα απορρίπτοντας την ως «ψεύτικη για το Tether που βασίζεται σε υπονοούμενα και παραπληροφόρηση, που μοιράζονται δυσαρεστημένα άτομα χωρίς εμπλοκή ή άμεση γνώση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης».

Το παρελθόν του Tether σίγουρα προσφέρει απλόχερα ευκαιρίες για όσους πιστεύουν σε συνωμοσίες. Με τον υπερμεγέθη ρόλο του στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων - το USDT αντιπροσωπεύει το 70% του όγκου συναλλαγών στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αλλά συχνά η πραγματικότητα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από τη φαντασία.

Στο παρελθόν έντονη ήταν η φημολογία πως το Tether χρησιμοποιείται και για χειρισμό της αγοράς - συγκεκριμένα του BTC. Οι επικριτές του Tether συχνά επισημαίνουν ότι η τακτική έκδοση του USDT ειδικά σε περιόδους αστάθειας της αγοράς - προτείνοντας μια συνωμοσία ότι
τα Tethers εκδίδονται για να σταθεροποιηθούν και να ενισχύσουν την αγορά του Bitcoin.

Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα της CrossTower υποδηλώνει ότι η έκδοση Tether δεν είχε ουσιώδη επίδραση στην τιμή του Bitcoin, και μάλλον ακολούθησε τη ροή κεφαλαίου. 

Η πεποίθηση ότι υπήρχε ή υπάρχει κάποια εσκεμμένη σχέση μεταξύ της έκδοσης των Tether και της τιμής του bitcoin ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018 όταν δημοσιεύτηκε μια ανώνυμη έκθεση - «The Tether Report» - η οποία υποστήριζε ότι το 40% της αύξησης της τιμής του
bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στο Tether.

Ένα άλλο έγγραφο από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι καθηγητές οικονομικών John Griffin και Amin Shams υποστήριξαν ότι παρόλο που η θετική δράση των τιμών από το Tether minting ήταν μικρή, μερικές φορές μόλις 1%, αν ο χρόνος ήταν σωστός σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, υπήρχαν «σημαντικές συνολικές επιπτώσεις στην τιμή». 

«Αυτές οι στρεβλωτικές επιδράσεις, όταν χαλαρώσουν, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των κρυπτονομισμάτων», έγραψαν. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιστορική αφήγηση ότι αμφίβολες δραστηριότητες σχετίζονται με φούσκες της αγοράς και μπορούν να συμβάλουν σε περαιτέρω στρεβλώσεις των τιμών».

Η CrossTower σημειώνει ότι πολλά από τα παράγωγα κρυπτονομισμάτων και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι εκφρασμένα σε USDT, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη του Bitcoin μαζί με τη δημοτικότητα των αγορών futures. 

Η CrossTower επισημαίνει ότι η αύξηση χρήστης του Tether οφείλεται κυρίως στην αποφυγή κινεζικών capital controls.

«Με την αυξανόμενη θεσμική επένδυση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, θα περιμέναμε αύξηση του ποσού του Tether που θα εκδοθεί, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της CrossTower, οι εκδόσεις του Tether δεν ακολουθούν αδύναμη δράση τιμών του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος, ούτε έχουν σημαντική επίπτωση στην τιμή διαπραγμάτευσης του $BTC.

Η CrossTower διαπίστωσε ότι οι εκδόσεις νομισμάτων Tether, που εμφανίζονταν συνήθως τη Δευτέρα, ακολούθησαν χαμηλότερες τιμές διαπραγμάτευσης του Bitcoin και Ethereum που συνέβησαν απλά λόγω της μειωμένης διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, άλλες εκδόσεις που προέκυψαν σχετίζονται με θετική δράση τιμών σε περίοδο 30 ημερών ή επτά ημερών πριν από την έκδοση.

Η CrossTower σημείωσε ότι οι ημέρες κατά τις οποίες οι εκδόσεις προηγήθηκαν μιας θετικής κίνησης των τιμών συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης τάσης της αγοράς που επικρατούσε η “ευφορία των bullish αγορών¨. Η CrossTower λέει ότι, για το bitcoin, η μέση αύξηση της τιμής την ημέρα της έκδοσης κυμάνθηκε από 1,5% έως 1,9%. Ωστόσο, την προηγούμενη ημέρα η μέση αύξηση της τιμής κυμάνθηκε από 1,0% σε 1,9%-η καθημερινή αύξηση των τιμών δεν ήταν ουσιαστικά διαφορετική από την ευρύτερη τάση.

Επιπλέον, την επομένη των εκδόσεων, η έρευνα της CrossTower έδειξε ότι τα κέρδη του bitcoin ήταν μάλλον υποτονικά, με μια μέση αύξηση τιμών να κυμαίνεται από 0,7% έως 1,2%. 

«Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι εκδόσεις USDT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης του bitcoin, αλλά διαψεύδει σε μεγάλο βαθμό την ιδέα ότι αυτές οι εκδόσεις βασίζονταν σε αρνητικές επιδόσεις τιμών τις προηγούμενες ημέρες», καταλήγει CrossTower. «Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συγκεχυμένοι παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την απόδοση των κινήσεων των τιμών του bitcoin αποκλειστικά σε εκδόσεις του Tether. Θα μπορούσε επίσης απλά να αντικατοπτρίζει ότι οι εκδόσεις Tether αντανακλούν τις πραγματικές εισροές στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.