Φ. Λέιν (ΕΚΤ): Η άνοδος των χρηματιστηρίων δείχνει ανάκαμψη εντός του έτους

Φ. Λέιν (ΕΚΤ): Η άνοδος των χρηματιστηρίων δείχνει ανάκαμψη εντός του έτους

Η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηρίων αντανακλά την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη αργότερα εντός του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λέιν υποστήριξε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, «ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού του 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης  θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019».

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι τελικά «όλα θα κριθούν από την ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμών».

Προέβλεψε αύξηση των κόκκινων δανείων και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, τονίζοντας ότι «για την ΕΚΤ η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη».

Αναφερόμενος στην αύξηση του δημοσίου χρέους η οποία θα προκύψει μετά από τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε ότι αποτελεί «καθολικό φαινόμενο» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο όπως ανέφερε, χάρη στα χαμηλά επιτόκια ικανότητα χρηματοδότησης αυτού του χρέους, η ικανότητα εξυπηρέτησης αυτού του χρέους – ακόμη και σε τόσο υψηλά επίπεδα – είναι πιο εύκολη από ό,τι πρωτύτερα.

Όπως είπε, αυτό δεν εξαλείφει το πιο μακροπρόθεσμο ζήτημα ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα χρειαστεί να παρακολουθούνται προσεκτικά. «Όμως η διαχείριση τους θα είναι ευκολότερη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επειδή όσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία τόσο περισσότερες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου για τη στήριξη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας», πρόσθεσε