Εξισορρόπηση και αναμονή πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Εξισορρόπηση και αναμονή πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μεικτά είναι πλέον τα πρόσημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά το δυναμικό ξεκίνημα όπου ο Γ.Δ. ενισχύονταν άνω του 1%, σταδιακά βρήκαν και ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips, με αποτέλεσμα να περιοριστεί μερικώς το momentum της αγοράς.

Παράλληλα, εξαιρετικά μικρός είναι και ο τζίρος της συνεδρίασης που φτάνει μόλις στα 41 εκατ. ευρώ, καθώς ως φαίνεται, οι ισχυροί περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων ώστε να διαμορφώσουν την από εδώ και πέρα στρατηγική τους.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 869 μονάδες με άνοδο 0,23%, ενώ μεικτά είναι τα πρόσημα στον FTSE 25.
Η ΔΕΗ, με φόντο τα σχέδια εξυγίανσης και κατόπιν αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που εξαγγέλθηκαν το Σαββατοκύριακο έφτασε να ενισχύεται άνω του 9% ενώ πλέον κερδίζει 6,76% και ξεχωρίζει σε όλη την αγορά.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 2,58%, ύστερα από την ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Ανοδικά στον Large Cap κινούνται και οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Motor Oil και Cenergy Holdings, ενώ υποχωρούν οι Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Fourlis, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο 8,51%, ενώ θετικά κινούνται οι Intracom Holdings, Intralot και Intrakat, καθώς επίσης οι AVAX, Profile, Πλαστικά Θράκης και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, υποχωρούν οι Attica Bank, Κρι Κρι, MIG, Ικτίνος, AS Company και Έλτον.

Στο σύνολο του Χ.Α. η εικόνα είναι μοιρασμένη με 56 ανοδικές και 58 πτωτικές μετοχές.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Επίσης, από σήμερα έως και την Τετάρτη 24 Ιουλίου θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Attica Group, που στοχεύει να αντλήσει από 125 έως 175 εκατ. ευρώ.

Είναι το πρώτο ομόλογο που εκδίδει ακτοπλοϊκή εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ τα αποτελέσματα της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης να έχει οριστεί για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου θα ξεκινήσει η τριπλή εισαγωγή της TITAN Cement International σε Euronext Βρυξελλών, Παρισίου και εκ νέου στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την επιτυχία της δημόσιας πρότασης, ενώ μεταφέρει και την έδρα στις Βρυξέλλες.

Τέλος, υπάρχουν πολλές αποκοπές μερισμάτων αυτή την εβδομάδα. Από Δευτέρα, χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04), ενώ αύριο Τρίτη ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Fourlis και την Τετάρτη χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού.

Τέλος, η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία τω αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Ανδρομέδα.