Εύθραυστη ψυχολογία στο ΧΑ – Νέες πιέσεις με πολύ μικρό τζίρο 

Εύθραυστη ψυχολογία στο ΧΑ – Νέες πιέσεις με πολύ μικρό τζίρο 

Αγορά που πλέον έχει πολύ εύθραυστη και ευμετάβλητη ψυχολογία έχει καταστεί η ελληνική, κάτι που φαίνεται από τις ταχύτατες διακυμάνσεις και τα απότομα «αδειάσματα», ενώ η ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αιγαίο παραμένει, περιορίζοντας τη διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκων, οδηγώντας σήμερα σε νέα πτώση το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 640 μονάδων, με απώλειες άνω του 1%, αλλά και εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο. 

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικά μειωμένες πρωτοβουλίες και τη στάση αναμονής από τους ισχυρούς επενδυτές, κάτι που αντανακλάται στην κατακόρυφα μειωμένη αξία συναλλαγών σήμερα έναντι των δύο προηγούμενων ημερών. 

Πιο αναλυτικά, πλέον έχει κατέλθει στις 640 μονάδες με πτώση 1,18%, ενώ λίγο μετά τις 11:50 π.μ. «βούτηξε» απότομα, καθώς ακόμη και η παραμικρή φήμη, προξενεί κλυδωνισμούς, δεδομένου ότι η αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή. Ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 9 εκατ. ευρώ! 

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση των μεγάλων αναταράξεων της Τρίτης ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, που υπήρξε αντίδραση και μερική αποκατάσταση, η αξία συναλλαγών έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ, επίδοση λίαν ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών και της εποχής. 

Η «ανάγνωση» λοιπόν της περαιτέρω μείωσης των συναλλαγών σήμερα που με το ρυθμό που πάει δεν θα ξεπεράσει τα 35 – 40 εκατ. ευρώ, είναι ότι μολονότι δεν αναλαμβάνονται νέα αγοραστικά ρίσκα, εντούτοις δεν υπάρχει και διάθεση περαιτέρω ισχυρών πωλήσεων. Η πτώση δηλαδή, και σήμερα, έρχεται πρωτίστως λόγω ανυπαρξίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που μπορεί προσεχώς να αλλάξει. 

Η αγορά έχει δείξει ότι κρατάει την κομβική ζώνη στήριξης των 630 μονάδων καθώς πολλάκις τελευταία έχει «ακουμπήσει» σ’ αυτά τα επίπεδα και έχει αντιδράσει, όμως από την άλλη πλευρά, δυνάμεις και momentum για το «σπάσιμο» του φράγματος των 670 – 680 μονάδων δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση. 

Και τούτο παρ’ ότι η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική για την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρώπη), όμως η έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, ασφαλώς παραμερίζει οποιονδήποτε οικονομικό ή άλλο καταλύτη, φέρνοντας αμηχανία και διστακτικότητα. 

Πάντως, το διπλωματικό μπαράζ που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, διεθνοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι μια τακτική που φέρνει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, με παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων του εξωτερικού υπέρ της χώρας μας. 

Σήμερα πάντως η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υποχωρεί, όπως υποχωρούν και οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στις 340 μονάδες με νέα πτώση 3,31%. Ο κλάδος έχει συμπεριφορά – ασανσέρ τελευταία, καθώς την Τρίτη υποχώρησε κατά 2,62% σε μια συνεδρίαση με διακύμανση άνω του 10%, ενώ χθες αντέδρασε σε ποσοστό 3,50%. 

Και οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές υποχωρούν άνω του 3% σήμερα, ενώ πιέσεις δέχονται blue chips όπως ΕΛΠΕ, Viohalco, Motor Oil, Fourlis, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, ΟΤΕ και ΔΕΗ. 

Στον Mid Cap, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με πιέσεις σε Πλαίσιο, AVAX, Ικτίνο, Έλτον, Attica Bank, MIG, Intracom Holdings κ.α. αλλά χωρίς ισχυρούς όγκους, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν. 

Διεθνώς πάντως, οι αγορές, παρά τους όποιους επιμέρους παροδικούς τριγμούς, δείχνουν να συντηρούν το momentum τους, με τον Dow Jones χθες να κλείνει εκ νέου πάνω από τις 27.000 μονάδες μη απέχοντας (ποσοστιαία) πολύ από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ στις 10.706 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq, έχοντας ιστορικό υψηλό πρόσφατα στις 10.839 μονάδες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα κινούνται ανοδικά, με τον DAX της Φρανκφούρτης να αναρριχάται πάνω και από τις 13.200 μονάδες!