ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

EUR/USD εναντίον αμερικανικών αποδόσεων, γύρος δεύτερος

EUR/USD εναντίον αμερικανικών αποδόσεων, γύρος δεύτερος

Επεκτείνει τις απώλειες του κάτω από τα 1,2150 το EUR/USD, καθώς ο περιορισμός της διάθεσης ρίσκου και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ευνοούν ξανά το δολάριο. Οι πιέσεις ωστόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών ίσως στηρίξει εκ νέου την ισοτιμία, ενώ το νομοσχέδιο του προέδρου Μπάιντεν  για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να παρουσιάζει κάποια κενά.

Όπως είχε αναφερθεί και χθες, η κερδοσκοπική συμπεριφορά της ισοτιμίας, παράλληλη με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίστηκε. Οι αγορές κατάφεραν να απορροφήσουν σταδιακά τις αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά μόνο μέχρι το άλμα της Πέμπτης. Οι υψηλότερες αποδόσεις του αμερικανικού κρατικού χρέους  - το δεκαετές ομόλογο -  σημείωσαν υψηλό στο 1,61% και η μείωση της διάθεσης για ρίσκο ευνόησε το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου ΗΠΑ, στέλνοντας το EUR/USD  κάτω κατά 100 μονάδες βάσης περίπου, από τα υψηλά του 1,2240 στο 1,2130.

Θα συνεχιστεί η πώληση στα ομόλογα και θα ωθήσει το ζεύγος ακόμη χαμηλότερα; Η εξέλιξη των παρακάτω θεμάτων αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις.

Οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης μετά την επιτάχυνση των εμβολίων. Η ανοσοποίηση συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα στις ΗΠΑ και πρόκειται να επιταχυνθεί και στην Ευρώπη, ειδικά καθώς το εμβόλιο της  Johnson και Johnson αναμένει την  τελική έγκριση του FDA.

Επίσης, στο μέτωπο του σχεδίου τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές, καθώς η Ελίζαμπεθ Μακντόνα, βουλευτής της Γερουσίας, αποκλείει την αύξηση του κατώτατου μισθού από το νομοσχέδιο.

Ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δεσμεύθηκε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αφήνοντας τα επιτόκια χαμηλά και την αγορά ομολόγων υψηλά, σε δύο δημόσιες εμφανίσεις του. Συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού  Έσθερ Τζορτζ, επανέλαβαν το ίδιο μήνυμα και απέρριψαν τον φόβο του  πληθωρισμού. Αυτό ήταν κάτι που λειτούργησε την Τρίτη και την Τετάρτη και στήριξε τις αγορές, αλλά απέτυχε την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις για τον αν η συνεχιζόμενη εκτύπωση χρήματος είναι εφικτή χωρίς παράλληλες πληθωριστικές πιέσεις.

Το ευρώ/δολάριο διαπραγματεύεται πάνω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών - αλλά αρκετά οριακά. Αυτός των 200 βρίσκεται στο 1,2110, επίπεδο το οποίο παρείχε προηγουμένως στήριξη, ενώ και ο αντίστοιχος των 100 κινείται  προς αυτή τη γραμμή – η οποία είναι πλέον ένα κρίσιμο σημείο για τη συνέχεια της πορείας της ισοτιμίας.  Διάσπαση ή αναπήδηση; Οι βασικές αρχές δείχνουν ανάκαμψη, αλλά η ορμή έχει γίνει αρνητική και μπορεί να ενθαρρύνει τις "αρκούδες".

Υποστήριξη κάτω από το 1,2110 περιμένει στα 1,2080, τα 1,2055, τα 1,2025 και τα 1,20.

Αντίσταση περιμένει στα 1.2183 - το ημερήσιο υψηλό - και στη συνέχεια στο 1,2220 και το 1,2245.