8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Eurobank Equities: Ευκαιρία εισόδου στις ελληνικές μετοχές ενδεχόμενη διόρθωση των αγορών

Eurobank Equities: Ευκαιρία εισόδου στις ελληνικές μετοχές ενδεχόμενη διόρθωση των αγορών

Οι αγορές παγκοσμίως αναμένεται να είναι ασταθείς τις επόμενες εβδομάδες, περιμένοντας κυρίως τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, αλλά για τις ελληνικές μετοχές κάθε διορθωτική κίνηση συνιστά ευκαιρία εισόδου, εκτιμά σε έκθεσή της η Eurobank Equities, υπογραμμίζοντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών τίτλων και τις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η έκθεση της χρηματιστηριακής επισημαίνει ότι μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού στις αρχές και τα μέσα του 2021, με ώθηση από την κυκλοφορία του εμβολίου και υποστήριξη από εταιρικά κέρδη και μακροοικονομικά στοιχεία, η δυναμική των ελληνικών μετοχών έχει υποχωρήσει πρόσφατα με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει - 4% τον τελευταίο μήνα (έναντι -2 % για τον Stoxx 600) έπειτα και το παγκόσμιο sell-off της Παρασκευής που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον.

Η τελευταία ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και για την υποχώρηση της διάθεσης ανάληψης κινδύνων με φόντο την έξαρση της πανδημίας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, και οι οποίες έχει επιβαρύνει γενικότερα το ελληνικό χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο. Οι παράγοντες αυτοί έχουν «αφήσει» στο ΧΑ απόδοση 8% από το έτος μέχρι σήμερα (έναντι 20% των ευρωπαϊκών μετοχών).

Οι ανησυχίες για την Covid-19 έχουν αυξηθεί διεθνώς υπό το πρίσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Στην Ελλάδα, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως και οι θάνατοι, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται (πληρότητα ΜΕΘ >90%). Η κυβέρνηση ενίσχυσε πρόσφατα τους περιορισμούς πρόσβασης των μη εμβολιασμένων ατόμων σε διάφορους χώρους (συμπεριλαμβανομένων μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων κ.λπ.), ενώ καθιστά ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες πιο δαπανηρές για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. υποχρεωτική εμφάνιση αρνητικού τεστ COVID για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής).

Όπως φαίνεται, το τελευταίο κύμα είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, κάτι αρκετά φυσικό σύμφωνα με την Eurobank Equities, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης λόγω διαθεσιμότητας εμβολίων.

Όσον αφορά το τελευταίο, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν κάπως χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) και αυτό εγείρει κάποια ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το νέο κύμα της πανδημίας στοχεύοντας αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προσθέτει ακόμα μία πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώτων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, κάτι που όπως αντιλαμβανόμαστε θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να μετρηθεί.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων περιορισμών από την κυβέρνηση δεν είναι σίγουρα αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των κρατικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει εθνικό lockdown. Όπως εκτιμάς δε η χρηματιστηριακή, ένα πλήρες κλείσιμο της οικονομίας θα είχε κόστος 1 με 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση κατά 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ.

Λόγοι αισιοδοξίας

Με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 7% με 8% το 2021 και περίπου 4,5% με 5% το 2022, το σκηνικό γενικότερα μοιάζει αρκετά ευνοϊκό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις αρκετά γνωστές προκλήσεις διεθνώς. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση λειτουργικών κερδών των επιχειρήσεων έως και 14% στους κλάδους εκτός χρηματοοικονομικών το επόμενο έτος, μετά από το +10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά «καθοδηγούμενη από τα κέρδη» και όχι απλώς μια περίπτωση re-rating.

Όσον αφορά στο τελευταίο, οι ελληνικές μετοχές (τόσο τραπεζικές όσο και μη χρηματοοικονομικές) διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, συγκεκριμένα με discount 25- 30% σε σχέση με εκείνες της ΕΕ ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που τις καθιστά αρκετά ελκυστικές.

Σε απόλυτη βάση δε, οι ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές διαπραγματεύονται στα επίπεδα της μακροπρόθεσμης ιστορία τους, αλλά όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή αυτό συμβαίνει στα πλαίσια ενός πολυετούς ανοδικού κύκλου ανάπτυξης, δεδομένης και της ώθησης που θα δώσει στην ανάπτυξης το Ταμείο Ανάκαμψης (4% με 5% έως το 2023).

Η άποψη της Eurobank Equities

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι αγορές πιθανώς θα είναι ασταθείς τις επόμενες δύο εβδομάδες, οδηγούμενες κυρίως από το μέτωπο των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον. Με τους ιθύνοντες όμως της Moderna να αισιοδοξούν ότι ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο - εφόσον χρειαστεί – θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη διόρθωση θα πρέπει να ιδωθεί ως ευκαιρία εισόδου.

Έτσι, σε αυτό το στάδιο συμβουλεύει την επιλογή:

1) μετοχών με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις και περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ)

2) μετοχών που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος)

3) των τραπεζών μετοχών, ενόψει της «μεγάλης εκκαθάρισης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και της ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ)

4) μετοχών που στηρίζονται στην επαναλειτουργία της οικονομίας και στους κυκλικούς κλάδους (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).