Εξισορρόπηση και σταθεροποίηση στα υψηλά στο ΧΑ

Εξισορρόπηση και σταθεροποίηση στα υψηλά στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Βρίσκοντας στηρίξεις τόσο στις τράπεζες, όσο και στην πλειονότητα των blue chips της πραγματικής οικονομίας, το ελληνικό χρηματιστήριο μάζεψε τις αρχικές απώλειες που έφτασαν λίγο πάνω από το 1% για το Γενικό Δείκτη, επανακτώντας οριακά ξανά τη ζώνη των 890 μονάδων.

Η αγορά εξ αρχής είχε δείξει ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις μεγάλων πωλήσεων, όμως το γεγονός της αποκοπής μερίσματος στις δύο πιο «βαριές» μετοχές του Χ.Α., την Coca Cola HBC και τον ΟΤΕ οι οποίες επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη κατά 20% συνολικά, έφεραν αφορμή για μίνι διόρθωση και σε άλλους τίτλους.

Συνολικά, η εικόνα της αγοράς, δεδομένων των κερδών που έχουν προηγηθεί είναι εξαιρετική, ενώ τάσεις εξισορρόπησης παρουσιάζονται σήμερα και διεθνώς, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε σταθεροποίηση, μετά τα υψηλά πολλών μηνών χθες.

Σήμερα άλλωστε είναι κλειστή η Wall Street λόγω της κορυφαίας Αμερικανικής γιορτής, που είναι η 4η Ιουλίου και η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, οπότε οι τζίροι θα είναι μειωμένοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο Χ.Α.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 891 μονάδες με οριακή διακύμανση και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στη χθεσινή, δυνατή συνεδρίαση, ο τζίρος ανήλθε στα 108,44 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της leader του X.A. Coca Cola HBC διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ, κάτι που πιέζει τη μετοχή σε ποσοστό 6,78% στα 32,71 ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τίτλος έκλεισε στα 35,09 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, σ' ό,τι αφορά την πορεία μετά τη διπλή εισαγωγή προ πενταετίας.

Πιέσεις κοντά στο 3% έφτασε να δέχεται και ο ΟΤΕ καθώς από σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα των 0,46 ευρώ ανά μετοχή, ενώ επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 9,77%, όμως πλέον υποχωρεί μόλις 1,08%, συμβάλλοντας στην καλυτέρευση του κλίματος.

Στον αντίποδα, ισχυρή στήριξη δίνουν μετοχές όπως ΔΕΗ που κερδίζει άνω του 6%, η Lamda Development που γύρισε από τις πρωινές απώλειες (-2,50%) και πλέον ενισχύεται κατά 3,84%, έχοντας φτάσει σε νέο υψηλό 11ετίας, με φόντο την… πίεση που ασκείται για την επένδυση στο Ελληνικό.

Κέρδη άνω του 2% έχει η Εθνική Τράπεζα, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος (νέα υψηλά 11ετίας), Πειραιώς, Eurobank και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap για ακόμη μια συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της AVAX η οποία ενισχύεται κατά 11% με ισχυρό όγκο, επηρεασμένη θετικά από τη γενική ανασυγκρότηση που επιχειρείται στις δραστηριότητες της Μέσης Ανατολής και στη γενικευμένη αναδιοργάνωση.

H MIG μετά τα εντυπωσιακά κέρδη (+80%) του πρώτου εξαμήνου συνεχίζει με άνοδο 7,80% και όγκο 5,6 εκατ. τεμαχίων, με την αγορά να κρίνει θετικά τις κινήσεις της διοίκησης που συμμαζεύει τις θυγατρικές με αποτελεσματικό τρόπο.

Κέρδη άνω του 7% έχει η Intralot που κερδίζει κοντά στο 20% το προηγούμενο 5ήμερο, στο +6,79% η Παπουτσάνης, στο +4,23% η Πλαστικά Θράκης, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Πλαίσιο, Κρι Κρι, Intracom Holdings, Ικτίνος και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά ράλι κοντά στο 22% κάνει η Κυρακούλης με όγκο 690.000 τεμάχια, ενώ έγινε πρωτύτερα πακέτο 645.161 τεμαχίων που αφορούν το 8,6% του συνόλου των μετοχών της στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή.

Κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν επίσης οι Δομική Κρήτης, Sato, Καράτζης, ΑΕΓΕΚ, Frigoglass, Λανακάμ, Κλωστ. Ναυπάκτου, Quality & Reliability, Αττικές Εκδόσεις, Σφακιανάκης, Spase Hellas και Σελόντα.

Αντιθέτως, υποχωρούν οι Μπήτρος, Audiovisual, Ιντερτέκ, Βιοκαρπέτ, Δρομέας, Αλουμύλ, Ίλυδα, Medicon και ΑΝΕΚ. Στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύονται έναντι 50 που υποχωρούν.