Ενδοσυνεδριακή διόρθωση και εκ νέου εξισορρόπηση στο Χ.Α.

Ενδοσυνεδριακή διόρθωση και εκ νέου εξισορρόπηση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή «επιστροφή» για ακόμη μια φορά κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά την αρχική διόρθωση που έφτασε στις τράπεζες έως το -5% και στο Γενικό Δείκτη περίπου το -1,20%, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει αξιοσημείωτα, επιβεβαιώνοντας ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Η αγορά παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τα τεκταινόμενα των επόμενων εβδομάδων, οπότε το… άγχος των αγοραστών να πάρουν θέσεις, υπερτερεί όσων κλειδώνουν ρευστότητα και αναμένουν.
Εξ αρχής η διόρθωση δεν… φόβιζε, δεν υπήρχαν φαινόμενα ακραίων ρευστοποιήσεων και παρά τα εντυπωσιακά κέρδη, η εικόνα έδειχνε ότι κάποια στιγμή οι αγοραστές θα επιστρέψουν… Αυτό και γίνεται στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα, οπότε έχουμε μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, με το Γ.Δ. να βλέπει διαρκώς νέα υψηλά 9ήνου.

Και όλα αυτά, παρ' ότι η αγορά συνεχίζει να κινείται σε τεχνική υπερβολή και υπεραγορασμένα επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, καθώς το ράλι των ομολόγων «τραβάει» και τις μετοχές υψηλότερα μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό.
Πλέον ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 776 μονάδες με άνοδο 0,38%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε εξαιρετικά επίπεδα και στα 62 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στις τράπεζες είναι μεικτή, καθώς Πειραιώς και Alpha Bank συνεχίζουν να πιέζονται έως 2,96%, ενώ θετικά έχουν γυρίσει Eurobank και Εθνική.

Στον ευρύτερο Large Cap πλέον η εικόνα είναι αλλαγμένη, καθώς βγαίνουν ισχυρές στηρίξεις από blue chips όπως ΕΛΠΕ, Jumbo, Grivalia Properties, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap παραμένουν οι σημαντικότατες πιέσεις στην Intralot που λόγω αποτελεσμάτων χάνει 8%, συμπαρασύροντας και τις άλλες δύο μετοχές του ομίλου, που υποχωρούν έως 2,78%.

Κέρδη στο μεσαίο χώρο καταγράφουν τίτλοι όπως AVAX (πολλά νέα έργα), Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κλουκίνας Λάππας, Κρι Κρι, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, όπου πλέον 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 58 που υποχωρούν.