7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Ευκαιρίες και ρίσκα για το Χρηματιστήριο μέχρι την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Ευκαιρίες και ρίσκα για το Χρηματιστήριο μέχρι την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Η εβδομάδα που πέρασε προκάλεσε απώλειες κοντά στο 5% και στους τρεις βασικούς κλάδους. Ο Γενικός Δείκτης τεστάρει πλέον το πολύ σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο των 870 μονάδων, διάσπαση του οποίου σε κλείσιμο μπορεί να φέρει την αγορά στη ζώνη του 850 που είναι και ο 200αρης κινητός μέσος όρος. Κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να πλησιάσει την ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω το 900, όλως τυχαίως μία νέα σημαντική ΑΜΚ εμφανίζεται στο προσκήνιο χαλώντας το όποιο momentum.

Aν κάποιος κοιτάξει πίσω το 2021 μία χρονιά που τρέχει με σημαντικά κέρδη ακόμα και σήμερα, θα δει ότι από την αγορά έχουν αντληθεί νέα κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αυτή την φορά έχουμε μπροστά μας την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, που ενώ λίγο νωρίτερα συμφώνησε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και θα γεμίσει τα ταμεία της, έκρινε ως ιδανική την σημερινή χρονική συγκυρία υπερπροσφοράς κεφαλαίων και να προχωρήσει σε ΑΜΚ ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα ίδια κεφάλαια της με στόχο να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα, μειώνοντας στο άμεσο μέλλον σημαντικά το κόστος δανεισμού της.

Σίγουρα η επόμενη μέρα, σε συνδυασμό και με τις άλλες επιχειρηματικές κινήσεις της, θα βρει τη ΔΕΗ μία εντελώς διαφορετική εταιρεία που ουδεμία σχέση θα έχει με την ΔΕΗ δύο χρόνια πίσω. Εκτός από τα macro της εταιρείας, πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου θα υποχωρήσει σημαντικά (από το 51% στο 34% σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις), κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά ώστε νέοι επενδυτές να μετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης ελληνικής ενεργειακής επιχείρησης.

Από την άλλη έχουν ακόμη μια αύξηση κεφαλαίου με τη μέθοδο του book building όπως συνέβη με τις τράπεζες, με τις όποιες αδυναμίες συνεπάγεται αυτή η διαδικασία.

Ο Σεπτέμβρης ήταν και ο πιο πλούσιος μήνας σε νέα τα τελευταία χρόνια που όμως δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουν την αγορά να κινηθεί ανοδικά.

Πιθανώς αρκετά μεγάλα funds ήξεραν εκ των προτέρων την ΑΜΚ μιας και ήδη έχουν κάνει εμπιστευτικές συναντήσεις πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η παράμετρος αυτή πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπο-απόδοση της ελληνικής αγοράς, όχι μόνο επειδή καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στον επίμαχο τίτλο, αλλά διότι κρατήθηκαν κεφάλαια εκτός αγοράς προκειμένου να επενδυθούν κατά την περίοδο της αύξησης.

Η αλλαγή συμπεριφοράς των τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος σαφώς έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παρελθόν έχοντας ίδιο -και όχι μεγαλύτερο- beta με τον ΓΔ το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες ΑΜΚ είναι σίγουρα υπαίτιες για αυτό, ενώ πιθανότατα οι διοικήσεις των τραπεζών να επιχειρήσουν, όταν βρεθεί η ευκαιρία, να ολοκληρώσουν τον κύκλο. Η Πέμπτη είναι και η τελευταία μέρα του μήνα με τον ΓΔ να έχει βρεθεί σε καίρια μηνιαία επίπεδα που συνήθως βγάζουν στηρίξεις.

Τεχνικά η αγορά έχει δώσει έξοδο με το επίπεδο λίγο πάνω από το 900 να παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις. Η αγορά πλησιάζει ακόμα μία φορά τον 200αρη που μέχρι τώρα δίνει αντιδράσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι ΑΜΚ δημιουργούν σημαντικές στηρίξεις από τους συμμετέχοντες ενώ όλα τα δεδομένα στην οικονομία δείχνουν ότι η αγορά θα βρει και πάλι τον ανοδικό της δρόμο.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 7,92% για το 2021, με τον FTSE 25 στο +8,93%, τον τραπεζικό στο +5,81% και τον FTSEM στο 31,48%.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε το 2021 από τα 7,43 ευρώ, με το επίπεδο να είναι σημαντικό. Θεωρούμε δεδομένο ότι όπου και να γίνει η ΑΜΚ, από την στιγμή που δεν υπάρχουν δικαιώματα, η τιμή στο ταμπλό θα είναι υψηλότερη από την τιμή του book building μιας και εμπεριέχει ουσιαστικά και δικαίωμα για τους παλαιούς μετόχους.

Στην περίπτωση της ΓΕΚ διαψεύστηκε άμεσα η φήμη για ΑΜΚ, ωστόσο η ανάγκη διασφάλισης κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει τα πολύ σημαντικά της επενδυτικά σχέδια, πιθανότατα θα ωθήσει τον όμιλο σε νέα έκδοση ομολογιακού δανείου.

Σίγουρα έχουμε βγει περισσότερο αισιόδοξοι από αυτά που η αγορά μπορεί να προσφέρει στην παρούσα, μιας και οι ΑΜΚ είναι δεδομένο ότι τραβούν ρευστότητα από το σύστημα, ενώ καθυστερούν και την αγορά.

Αν αυτά τα κεφάλαια που μπήκαν σε συγκεκριμένες τιμές στις ΑΜΚ προσπαθούσαν να τοποθετηθούν στην ρηχή μας αγορά μπορούμε να φανταστούμε το που θα ήταν σήμερα οι τιμές.

Από την άλλη τα σημάδια για την ελληνική οικονομία είναι τρανταχτά θετικά για το επόμενο μεγάλο διάστημα για να μπορούμε να σκεφτούμε αρνητικά την αγορά.

[email protected]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ-ΜΗΝΙΑΙΟ

Η ζώνη του 860-870 είναι σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο στήριξης που μπορεί να δώσει αντίδραση. Στο 850 έχουμε προηγούμενο χαμηλό και τον 200αρη που σαν επίπεδο αν μη τι άλλο είναι πολύ σημαντικό σε μεγάλη εικόνα. Το 892 έχει γίνει σημαντική αντίσταση με το 913 κύρια και στοπ.

FTSE25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG STOP 2144 - EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG STOP 2100 ΜΟΝΑΔΕΣ

To ημερήσιο μας έδωσε έξοδο με το 2207 να είναι στην παρούσα το στοπ μας. Η ζώνη του 2079-2094 είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης που μπορεί να δοκιμάσει αντίδραση πριν μας δείξει την όποια συνέχεια. Το 2159 έχει γίνει σημαντική αντίσταση θυμίζοντας ότι το 2100 είναι εβδομαδιαίο στοπ που στην παρούσα κράτησε χαρακτήρα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 579 ΜΟΝΑΔΕΣ

Έστω και για μισό πόντο ο τραπεζικός μας έδωσε έξοδο, αν και ο κλάδος έχει πλέον την καλύτερη συμπεριφορά ανακόπτοντας κάπως την πτώση στον FTSE Large Cap. Πολύ σημαντικές οι πρόσφατες ΑΜΚ μιας και παρέχουν στήριξη σε μεγάλη εικόνα. Το 531 κοντινή και 516 μεγάλη στήριξη. Το 555 έχει γίνει κοντινή αντίσταση με το 579 κύρια και στοπ.

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 10,84 ΕΥΡΩ

Η μετοχή έδειξε ότι «κάτι τρέχει» εδώ και ημέρες με την διαρκή καθοδική της κίνηση στη διάρκεια της οποίας έχασε πολύ εύκολα τα 10 ευρώ και στη συνέχεια τα 9,60 ευρώ. Πλέον, το 8,32 είναι κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση με το 9,20 να έχει γίνει κύρια αντίσταση. Το 7,72 πολύ σημαντική κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας δώσει το 7,40. Εδώ έχει σημασία το που θα γίνει το book building το οποίο και ξέρουν οι μεγάλοι θεσμικοί. Φαίνεται ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους μετόχους με εξαίρεση το δημόσιο να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Από την στιγμή που ο χρόνος είναι μεγάλος μέχρι τη συνέλευση, για ποιο λόγο δεν έκαναν κανονική αποκοπή με δικαίωμα. Οι… πρωτοτυπίες συνεχίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά και την ΑΜΚ η ΔΕΗ θα είναι πανίσχυρη, αν και θα έχει πλέον θα έχει και αρκετούς μετόχους εν δυνάμει πωλητές από τη στιγμή που θα καλυφθεί η ΑΜΚ. Από την άλλη η εταιρεία αλλάζει κατηγορία μετά από και αυτή την κίνηση.

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 1,15 ΕΥΡΩ

To 1,08 είναι κύρια διαγραμματική στήριξη που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας φέρει στο 1 ευρώ. Το 1,15 κοντινή αντίσταση και στοπ σε κλείσιμο ημέρας με το 1,19 σε κάθε περίπτωση κύριο επίπεδο αντίστασης.

EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 0,81 ΕΥΡΩ

Συντήρηση δυνάμεων για τον τίτλο με το 0,81 να είναι κύρια στήριξη και στοπ σε κλείσιμο. Το 0,848 έχει γίνει κύριο επίπεδο αντίστασης που διάσπαση και μόνο μπορεί να μας δώσει τα 0,88 ευρώ.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 15,80 ΕΥΡΩ

Το βραχυπρόθεσμο ανοδικό έσπασε κρατώντας όμως το στοπ του 15,80 σε κλείσιμο. Αν το χάσει το 15,38 είναι κοντά. Το 16,38 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 16,80.

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,72 ΕΥΡΩ

Από τις λίγες μετοχές που έχουν κρατήσει «χαρακτήρα», με το 12,96 να είναι κύρια στήριξη και το 12,76 στοπ. Το 13,63 είναι αντίσταση που διάσπαση θα αναγκάσει σε κίνηση στα 14 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 16 ΕΥΡΩ

Το 14,10 σαν επίπεδο έχει στήριξη ενώ επόμενο επίπεδο είναι το 13,70. Το 14,60 κοντινή αντίσταση με το 15,25 κύριο επίπεδο.

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 4,87 ΕΥΡΩ

Επιστροφή στην κύρια ζώνη στήριξης του 4,30 επιπέδου που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Το 4,58 κοντινή αντίσταση που αντίστοιχα με διάσπαση της, θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι το 4,84.

LAMDA: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 7,625 ΕΥΡΩ

Η ζώνη του 7,00-7,05 είναι σημαντική στήριξη και στόχος από την διάσπαση του 7,82. Μια κατοχύρωση σε κλείσιμο και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση. Το 7,62 κοντινή και το ,782 κύρια αντίσταση στην παρούσα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 10 ΕΥΡΩ

O όμιλος διέψευσε την ΑΜΚ με τον τίτλο να καταφέρνει κλείσιμο στα ψηλά του στο 9,16. Το 9,30 κύρια αντίσταση που μόνο κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 9,56. Αν το 8,87 χαθεί τότε έχουμε συνέχιση της κίνησης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣIO SHORT - STOP 1,424 ΕΥΡΩ

Το στοπ κατέβηκε στο 1,424, με το 1,38 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση. Το 1,30 και 1,23 επόμενες στηρίξεις.

ΕΝΤERSOFT: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 4,66 ΕΥΡΩ

Παντός καιρού ο τίτλος παρόλα τα μεγάλα κέρδη του. Το 4,82 κοντινή και το 4,66 κύρια στήριξη και στοπ σε κλείσιμο. Από την άλλη το 5,26 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει το 5,60 σε πρώτη και το 5,98 σε δεύτερη φάση.

INFOQUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 14,98 ΕΥΡΩ

Tα 15 ευρώ είναι το make or break επίπεδο μιας και διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στο 15,50 ή το 16,20. Το 14,18 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει καθοδική συνέχεια στα 13 ευρώ.

KΡI KΡI: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 8,60 ΕΥΡΩ

To κερί της Παρασκευής μας δείχνει ότι η ζώνη του 7,40 θέλει να κρατηθεί. Κλείσιμο κάτω από το επίπεδο και μόνο μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση. Το 7,98 κοντινή αντίσταση με το 8,30 επόμενη.

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 4545 MONAΔΕΣ

Πολύ σκληρός για να πεθάνει Νο6 ο S&P με το 4305 να δίνει αντίδραση δοκιμάζοντας την αντίσταση του 4475-4485 που μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθεί μπορεί να δώσει συνέχιση. Από την άλλη ο ταλαντωτής μας δείχνει ότι μπορεί να δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση και σε χρόνο. Το 4361 είναι σημαντική στήριξη που αν χαθεί σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 4160.

EURO/USD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT – STOP 1,1908

H πλάγια κίνηση συνεχίζεται με την τάση να μπορεί να αλλάξει έστω βραχυπρόθεσμα αν κατοχυρωθεί το 1,1775 έτσι ώστε να δοκιμάσει κίνηση στο 1,1882. Το 1,1653 ουσιαστική κοντινή στήριξη με το 1,1575 σε κάθε περίπτωση κύρια.

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT – STOP 1787 ΔΟΛΑΡΙΑ

To 1787 γίνεται κύρια αντίσταση και στοπ σε κλείσιμο ημέρας. Το 1739 κοντινή στήριξη με το 1718 επόμενη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.