eToro: «O ταύρος» από το Ισραήλ θέλει να μπει στην αρένα της Wall Street

eToro: «O ταύρος» από το Ισραήλ θέλει να μπει στην αρένα της Wall Street

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Calcalist, η επενδυτική πλατφόρμα eToro ετοιμάζεται για IPO με αποτίμηση περίπου στα $5 δισ. Ως το τραπεζικό ίδρυμα που χορηγήσει το IPO φαίνεται να είναι η Goldman Sachs. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλατφόρμα έχει προσθέσει στο πελατολόγιο της 5 εκατομμύρια νέους πελάτες κατά το 2020, και είναι ήδη κερδοφόρα. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά, η πλατφόρμα έχει ήδη 17 εκατομμύρια χρήστες, ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια κατά το 2020. Η εταιρεία απασχολεί 700 άτομα ανθρώπινο δυναμικό στο Ισραήλ, και περίπου 400 σε άλλα μέρη. Μεταξύ αυτών σημαντικό hub αποτελεί και η Κύπρος. 

Η εταιρεία βρέθηκε πρόσφατα σε μπελάδες τόσο με τις ελεγκτικές αρχές αλλά και με δημοσιογράφους στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με το τρόπο που διαφήμιζε τα επενδυτικά της προϊόντα που ενέχουν μεγάλο ρίσκο για τους επενδυτές. 

Με μια αναφορά που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, η εταιρεία φαίνεται να ελέγχεται από την Αυστραλιανή επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την αύξηση των πελατών της στην Αυστραλία κατά 480%. 

Η πλατφόρμα είναι γνωστή για την προσφορά των ριψοκίνδυνων επενδυτικών προϊόντων που είναι γνωστά ως Συμβάσεις επί διαφορών - CFD, στα οποία οι επενδυτές συμφωνούν να πληρώσουν την διαφορά μεταξύ της τρέχουσας αξίας ενός επενδυτικός προϊόντος με την μελλοντική αξία στην λήξη αυτών. Σε αυτό ο επενδυτής δεν αγοράζει το προϊόν, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για στο πόσα χρήματα κάποιος μπορεί να χάσει. 

Με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μέσος όρος ηλικίας των πελατών είναι 37 ετών, ενώ η πλατφόρμα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μη έμπειρων επενδυτών. Οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το IPO. 

Η eToro, φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο άλλων τεχνολογικών ισραηλινών εταιρειών όπως οι Outbrain, Taboola, OrCam, Monday & IronSource που επιλέγουν το Nasdaq. 

Η εταιρεία έχει ιδρυθεί το 2007 από τα αδέλφια Yonathan & Ronen Assia, με τον συνιδρυτή David Ring. Η εταιρεία ξεκίνησα ως πλατφόρμα υπηρεσιών forex. 

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει σηκώσει $164 εκατομμύρια από επενδυτές που περιλαμβάνουν την  Korea Investment Partners, την China Minsheng Financial, την Russia’s Sberbank, την holding firm SBI Holdings, και την επενδυτική πλατφόρμα World Wide Invest. 

Παρόλο που εδρεύει στο Ισραήλ, η εταιρεία έχει άδεια λειτουργίας στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία που διευκολύνει το trading δυαδικών δικαιωμάτων (binary trading), έχασε την άδεια λειτουργία της από το Ισραήλ το 2017, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας Knesset. 

Αντίστοιχα, η αμερικανική επενδυτική πλατφόρμα Robinhood, είχε δηλώσει μεγάλη αύξηση χρηστών το 2020, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε IPO το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία έχει 15 εκατομμύρια χρήστες (λιγότερους από την eToro), ενώ την καλοκαιρινή περίοδο είχε 4,3 εκατομμύρια ημερήσιες συναλλαγές. Στον αντίποδα, είχε δηλώσει κέρδη 1 δισ δολαρίων  (διπλάσια από την eToro), ενώ η κεφαλαιοποίηση της προσεγγίζει τα $20 δισ. (τέσσερις φορές επάνω από το eToro).