Έτοιμος να «συνεργαστεί» για τη σταθεροποίηση της αγοράς ο OPEC

Έτοιμος να «συνεργαστεί» για τη σταθεροποίηση της αγοράς ο OPEC

Έτοιμος να μειώσει την παραγωγή φέρεται να είναι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Κουβέιτ, στον Οργανισμό, Nawal al-Fuzaia.

Στο πλαίσιο ενεργειακού φόρουμ στο Κουβέιτ, η Nawal al-Fuzaia ανέφερε πως ο Οργανισμός είναι έτοιμος να «συνεργαστεί» με άλλες χώρες για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το marketwatch.

«Ο OPEC είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του OPEC εάν δείξουν σοβαρότητα στο θέμα της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Οι χώρες εκτός του OPEC κάνουν συνεχώς δηλώσεις ότι θέλουν να συνεργαστούν, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική», σημείωσε η ίδια.

«Ο OPEC δεν μπορεί από μόνος του να σταθεροποιήσει την αγορά και να μειώσει την παραγωγή αν οι άλλες χώρες αυξάνουν την παραγωγή και δεν συνεργάζονται στην σταθεροποίηση της αγοράς».

Πρόσθεσε, επίσης, πως το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη ζήτηση του πετρελαίου και οι τιμές δεν εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2014 πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα μπορεί να κινούνται γύρω στα 40-60 δολάρια έως το 2020.

Η αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης στην αγορά πετρελαίου έχει διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν δύο χρόνια και δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η αγορά μπορεί να σταθεροποιηθεί από μόνη της.

Οι ελπίδες για μια μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του OPEC, εξανεμίστηκαν καθώς ο πρόεδρος της Saudi Aramco επεσήμανε εχθές η χώρα του μπορεί να ανταπεξέλθει με τις χαμηλές τιμές «για πολύ-πολύ καιρό».

Οι ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το κλίμα στην αγορά. Η χώρα εξήγαγε 99,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το Δεκέμβριο με μέση τιμή τα 29,288 δολάρια το κάθε ένα.

«Παρόμοιες ποσότητες επιπλέον πετρελαίου θα εξαχθούν από το Ιράν τους επόμενους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η υπεροπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα τροφοδοτείται από δύο πλευρές ταυτόχρονα», σημειώνουν αναλυτές της Commerzbank.

Σημειώνεται πως σήμερα η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει διακυμάνσεις καθώς ξεκίνησε με πτώση κάτω των 30 δολαρίων ενώ πλέον καταγράφει κέρδη. Το WTI στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του NYMEX ενισχύεται κατά 1,10% στα 30,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,97% και διαμορφώνεται στα 31,60 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.