7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Έτοιμο να βγει από το κλουβί του το Χρηματιστήριο

Έτοιμο να βγει από το κλουβί του το Χρηματιστήριο

Σαν άγριο ζώο που ανυπομονεί να του ανοίξουν την πόρτα και να τρέξει, μοιάζει το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο, με το ταμπλό να φωνάζει για κάποια ανοδική κίνηση. Η διάχυση της ρευστότητας ήταν και πάλι παρούσα, με την αισιοδοξία να πλανάται και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μια ανάσα από την πολυαναμενόμενη διάσπαση των 910 μονάδων που συνιστά το βραχυπρόθεσμο εμπόδιο στον δρόμο για τις 950 μονάδες.

Μάλιστα, το εν λόγω επίπεδο δοκιμάστηκε και ενδοσυνεδριακά, επιδεικνύοντας τη σημαντικότητά του. Με την κοντινή στήριξη λοιπόν να αναθεωρείται στις 906 μονάδες, το momentum παραμένει θετικό.

Τα παραπάνω βρίσκουν και ένα σημαντικό έρεισμα στην εξαιρετική συμπεριφορά των εισηγμένων, είτε κατά μόνας είτε και στο σύνολο. Τούτο έχει τη σημασία του ιδωμένο τόσο από την πλευρά της ανθεκτικότητας που επιδεικνύει κάθε τίτλος ξεχωριστά (τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των δεικτοβαρών και πλείονες από τη μικρομεσαία), όσο και από την εναλλαγή σε καθημερινό επίπεδο σε υποστηρικτικές τοποθετήσεις.

Από αυτό, συνάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι το ΧΑ παρακολουθείται στενά από επενδυτές με πιο σοβαρό προφίλ, και όχι κερδοσκόπους, οι οποίοι μάλιστα έχουν διάθεση να κρατήσουν τις θέσεις σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και παρά τη συνεχιζόμενη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα (σήμερα περίπου στα 53 εκατ. ευρώ), ο τρόπος με τον οποίο απορροφούνται είναι υποδειγματικός, δίνοντας την εντύπωση μιας ποιοτικής αντιμετώπισης.

Ενδεικτικά, σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η μετοχή του ΟΠΑΠ, τόσο από άποψη προσήμου (+2,85%) όσο και από άποψη τζίρου (10,63 εκατ. ευρώ), ωστόσο από κει και πέρα, άλλες 8 δεικτοβαρείς μετοχές μοιράστηκαν τη συναλλακτική πίτα, έχοντας από 2 έως 4 εκατ. ευρώ..

Και πέραν του εν ισχύ αγοραστικού σήματος για τον Δείκτη, από την περιοχή των 892 μονάδων, η εικόνα είναι παρόμοια για τις περισσότερες μετοχές που «παρακολουθούνται» επενδυτικά, όπως λ.χ. αυτές των Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, των τραπεζικών, αυτών της πληροφορικής και αυτών του ομίλου Intracom.

Από χθές, μάλιστα, στην παρέα αυτή εισήλθαν και οι μετοχές του ομίλου Viohalco, με την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ μάλιστα να εντυπωσιάζει για άλλη μια φορά με τα οικονομικά της αποτελέσματα εξαμήνου.

Κατά τα λοιπά, ο Δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με 69 μετοχές να κλείνουν ανοδικές (15 εξ αυτών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση) έναντι 48 πτωτικών, και 52 αμετάβλητων.

Με λίγη υπομονή, το ΧΑ θα αποκτήσει το τέμπο του ώστε να αποτιμήσει σωστά την πολύ καλή συγκυρία και να καταγράψει νέα υψηλότερα επίπεδα.


Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.