Έτοιμη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Έτοιμη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

H Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει σκοπό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προλάβει ελλείψεις που ενδέχεται να υπάρξουν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σύμφωνα με το AFP, ο υπουργός Ενέργειας της αραβικής χώρας, ανέφερε πως «το βασίλειο θα εργαστεί με μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ καθώς και με βασικούς καταναλωτές ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο ενδεχόμενων ελλείψεων σε πετρέλαιο».

Σημειώνεται ότι η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας ήλθε μόλις λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ενώ ο Τραμπ επίσης επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της χώρας να εξάγει πετρέλαιο, τον κύριο παράγοντα απόκτησης εσόδων.

Επισημαίνεται ότι πριν οι διεθνείς κυρώσεις αρθούν, μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά στο τέλος του 2015, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανέρχονταν σε μόλις 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και κατευθύνονταν κυρίως προς την Ασία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά από τότε ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία αυτήν τη στιγμή αντλεί περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αλλά έχει την ικανότητα για άντληση 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει δεσμευτεί στο να υποστηρίξει τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών όπως επίσης και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συνδέονται με μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για να περιοριστεί η παραγωγή στο 1,8 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ καθώς η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4%, άνω των 76,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε διαμορφωθεί στα 70 δολάρια σήμερα το πρωί.