Έσπασε το πτωτικό σερί η Wall Street

Έσπασε το πτωτικό σερί η Wall Street

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street που δείχνει να ανακάμπτει σημαντικά μετά τις απώλειες των τριών προηγούμενων ημερών, με το χρυσό και το δολάριο να ενισχύονται, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την Παρασκευή. Λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πέρασαν σε θετικό έδαφος με τις αντιδράσεις από τις επιθέσεις, να περιορίζονται μόνο σε επιμέρους τομείς. Μετοχές που σχετίζονται με τον ταξιδιωτικό κλάδο δέχτηκαν μεγάλη πίεση, καθώς ο φόβος που προκλήθηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα ενδεχομένως να αποθαρρύνει επικείμενα ταξίδια. Πολλοί αναλυτές ωστόσο, θεωρούν ότι η αρνητική αυτή αντίδραση αναμένεται να είναι βραχύβια.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 238 μονάδες (1,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 17.483 μονάδες, με τις εταιρείες Chevron, Exxon Mobil και UnitedHealth να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στα κέρδη του δείκτη. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε με κέρδη 57 μονάδων (1,16%) στις 4.985 μονάδες και ο S&P 500 κέρδισε 30 μονάδες ( 1.48%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 2.053 μονάδες. Ο S&P 500 προερχόταν από μια εβδομάδα συνολικών απωλειών 3,6%, γεγονός που είναι αρκετά σπάνιο. Ήταν η έβδομη φορά από τις αρχές του 2012 που έχασε πάνω από 3% μέσα σε μια εβδομάδα.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς το ισχυρό δολάριο και η οικονομική επιβράδυνση ξένων οικονομιών συνέχισαν να επιβαρύνουν τους κατασκευαστές. Ο δείκτης μεταποίησης του Empire State για το Νοέμβριο έφτασε σε επίπεδο – 10,7 από 11,4 τον Οκτώβριο. Κάθε μέγεθος κάτω από το μηδέν δείχνει επιβράδυνση για τον κλάδο. Ο κλάδος των κατασκευών έχει δεχτεί πλήγματα φέτος από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και το ισχυρό δολάριο που καθιστά τα αγαθά των ΗΠΑ πιο ακριβά στο εξωτερικό.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Carnival Corp που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο έχασε 1,55% και η αεροπορική Delta Air Lines Inc καταγράφει απώλειες 2,16%. Η μετοχή της Priceline Group Inc. έχασε 2,38% και της Expedia είχε απώλειες 2,14%.

Η εταιρεία Marriott International Inc. ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 12,2 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο. Η μετοχή της Marriot κέρδισε 1,35 % ενώ της Starwood έχασε 3,65%.