Έσπασε και το «φράγμα» του 1,10% το ελληνικό 10ετές

Έσπασε και το «φράγμα» του 1,10% το ελληνικό 10ετές

Απίστευτο μοιάζει το ξέφρενο ράλι που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στις συναλλαγές της Παρασκευής κάτω από το επίπεδο του 1,10% και το spread με τα γερμανικά να υποχωρεί στις 145 μονάδες βάσης, αντικατοπτρίζοντας την τεράστια μείωση του country risk της Ελλάδας, σε συνδυασμό πάντα με το κυνήγι αποδόσεων στο οποίο επιδίδονται οι επενδυτές στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 1,07%, του 5ετούς στο 0,323% και του 15ετούς στο 1,488%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ για τους ελληνικούς τίτλους. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η ιστορική έκδοση του 15ετούς, τα αρνητικά επιτόκια στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, η αναβάθμιση από την Fitch – και μάλιστα με θετικό outlook - ακόμη και το πολύ χαμηλό επιτόκιο στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank, αποτελούν περίτρανη απόδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης που δίνουν οι επενδυτές στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι στη δευτερογενή αγορά όλοι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι σήμερα δίνουν απόδοση χαμηλότερη του 2%, με το 20ετές στο 1,785% και το 25ετές στο 1,88%.