Εσωστρέφεια και νέα πτώση με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Εσωστρέφεια και νέα πτώση με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ούτε σήμερα κατάφερε να βγάλει αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις, με την αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια αντανακλώντας την ανησυχία τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 629,34 μονάδες με πτώση 0,51%.

Σε ένα ήπια θετικό και σήμερα διεθνές κλίμα τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ελληνική αγορά συνέχισε να παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες λόγω του περιορισμού των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων, καθιστώντας ακόμη πιο ρηχό όλο το σύστημα διαπραγμάτευσης.

Η εικόνα της αγοράς και ο εγκλωβισμός στο στενό εύρος διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος, αντανακλά την ανησυχία για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική οικονομία, συνδυαστικά με το αυξημένο τελευταία γεωπολιτικό ρίσκο. 

Κυριότερος αρνητικός παράγοντας που ακυρώνει οποιοδήποτε άλλο (θετικό ή αρνητικό) καταλύτη είναι ασφαλώς η γεωπολιτική κρίση και ο φόβος ενός… ατυχήματος στο Αιγαίο, ύστερα και από τις νέες χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Η παράταση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 27 Αυγούστου, έφερε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών ασκήσεων, αρχής γενομένης από σήμερα (25/8/2020). Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και ο φόβος ατυχήματος ορατός. 

Ξέχωρα από το γεωπολιτικό ρίσκο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και το Χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει αυτή την εικόνα, με την αγορά να έχει αποκοπεί πλήρως από το διεθνές κλίμα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει περιέλθει σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, καθώς η καταστροφική για τον τουρισμό φετινή χρονιά, ακυρώνει το μεγαλύτερο «αιμοδότη» και τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για δεκάδες άλλους κλάδους που επιβιώνουν πέριξ αυτής της αγοράς.

Το πλήγμα αναμένεται να γίνει πιο ορατό τους επόμενους μήνες, όταν και θα «μετρηθεί» περισσότερο το μέγεθος της ζημιάς, ενώ η αναζωπύρωση του ιού επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση σ’ όλη τη λειτουργία της οικονομίας. 

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στο Liberal o καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην χρηματιστής Μιχάλης Γκλεζάκος, «η οικονομία μας καλείται να ξεπεράσει τα απανωτά συντριπτικά χτυπήματα που δέχεται εδώ και έξι μήνες. Την καραντίνα που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες και την καθίζηση του τουρισμού (απώλεια πάνω από 14 δισ.), τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών, τη δραματική συρρίκνωση της εστίασης (πάνω από 60%), τις μεγάλες απώλειες στην απασχόληση και τις λιανικές πωλήσεις. 

Επίσης, πρέπει να αντιμετωπισθούν οι τεράστιες “τρύπες” στα κρατικά έσοδα και στον ΕΦΚΑ, η αύξηση των κόκκινων δανείων και πολλές ακόμη παρενέργειες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε σήμερα».

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, η «καταστροφή» του τουρισμού και όλων των πέριξ κλάδων που ζουν από αυτόν, το κλείσιμο εστίασης και διασκέδασης στις 00:00 τα μεσάνυχτα, αλλά και το… προβληματικό ξεκίνημα της νέας σεζόν, επηρεάζει ασφαλώς την κατανάλωση και το ευρύτερο λιανικό εμπόριο. 

Δεν είναι τυχαία η 8η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση σήμερα για τη μετοχή της Jumbo (ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι ένας καλός μήνας λόγω σχολικών ειδών), αλλά και η πτώση μετοχών όπως Coca Cola HBC (-3,64%) επηρεασμένη από το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην κατανάλωση, στην εστίαση και τον τουρισμό.

Πάντως, το θετικό είναι ότι βγήκαν κάποιες στηρίξεις από κάποιες μετοχές, με πρώτο τον ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 3,05%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.508,75 μονάδες με πτώση 0,33% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,29%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 325,18 μονάδες με οριακή πτώση 0,16%.

Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς ενισχυμένη έναντι της χθεσινής ημέρας καθώς έφτασε στα 26,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 13,6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος έφτασε μόλις στα 20 εκατ. ευρώ, με το συνολικό όγκο της συνεδρίασης να πέφτει κάτω από τα 12 εκατ. ευρώ, σε μια από τις πλέον «στεγνές» συνεδριάσεις των τελευταίων ετών.

Μεικτή ήταν η εικόνα στο χώρο του Mid Cap αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Απώλειες είχαν οι ΟΛΘ (-2,76%), Ικτίνος (-2,08%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (-1,97%), ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι AVAX, MIG, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas, Πλαστικά Θράκης κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα βελτιώθηκε στο φινάλε, με 40 μετοχές να κλείνουν με άνοδο και 59 με πτώση. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι ΣΙΔΜΑ, Sato, Κορδέλλου, Φιερατέξ, Newsphone, Δρομέας, Ίλυδα, Inform Λύκος, Κλουκίνας Λάππας, Briq Properties και Byte Computer.