Εσωστρέφεια και κόπωση στο Χρηματιστήριο

Εσωστρέφεια και κόπωση στο Χρηματιστήριο

Εμφανή σημάδια κόπωσης και εσωστρέφειας έδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς σε μια ημέρα γενικευμένου ράλι διεθνώς, σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, το Χ.Α. «κρέμασε» χαμηλότερα και παρά το καλό ξεκίνημα, έκλεισε με πτώση 0,42% στις 655,79 μονάδες, με το τζίρο στα 49,1 εκατ. ευρώ και πιέσεις σε κάποια μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25.

Ήταν μια συνεδρίαση που ασφαλώς φέρνει προβληματισμό στους αναλυτές αλλά και στους συνδαιτυμόνες της ελληνικής αγοράς, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά κινήθηκε ερήμην του εντυπωσιακού διεθνούς κλίματος και μάλιστα μετά από καιρό τόσο εμφατικά.

Σε μια ημέρας που οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με ισχυρό ράλι με τον Hang Seng στο +3,81%, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται άνω του 1%, ενώ η Wall Street άνοιξε με νέο ράλι και τον Nasdaq σε νέο ιστορικό υψηλό και στις 10.400 μονάδες, το Χ.Α. πλησίασε ξανά προς τις 650 μονάδες, σε μια συνεδρίαση άνευρη και χωρίς «στίγμα».

Ο Γενικός Δείκτης μολονότι ξεκίνησε έντονα ανοδικά φτάνοντας έως το υψηλό των 670,31 μονάδων (+1,79%), εντούτοις σταδιακά βγήκαν ρευστοποιήσεις, χάθηκαν όλα τα κέρδη, ενώ λίγο πριν τις 16:00 μ.μ. ο κεντρικός δείκτης πέρασε σε αρνητική τροχιά όπου και έκλεισε.

Ο FTSE 25 παρ' ότι στο ξεκίνημα έφτασε επίσης να κερδίζει 1,79% έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.623,83 μονάδες, έκλεισε στις 1.587,79 μονάδες με πτώση 0,47%. Ο τραπεζικός δείκτης που αρχικά έφτασε έως το +3,80% και το υψηλό των 390,82 μονάδων, έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 377,67 μονάδες με άνοδο 0,31%.

Ο τζίρος, όπως προαναφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να διακινούν μόλις 11 εκατ. ευρώ ενώ στον FTSE 25 διακινήθηκαν 36,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο «καθαρός» τζίρος της συνεδρίασης ήταν κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα που σήμερα έκανε ντεμπούτο, ενώ έγιναν και δύο πακέτα περίπου 1,55 εκατ. ευρώ συνολικά στον ΟΤΕ.

Οι μειωμένες συναλλαγές είναι εγγενές πρόβλημα της ελληνικής αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα, χαρακτηριστικό που μαρτυρά πως τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αναμένουν νέους καταλύτες για να δραστηριοποιηθούν. Για δύο συνεχείς εβδομάδες ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εντός του 2020, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,4 εκατ. ευρώ!

Ένας από τους λόγους που μειώθηκε η διαθέσιμη ρευστότητα είναι τα ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και αυτό της Lamda Development που θα ακολουθήσει. Γενικώς η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα εύρος 50 μονάδων, από τις 630 μονάδες έως τις 680 μονάδες, χωρίς να υπάρχουν οι καταλύτες και ο τζίρος για κάποια σημαντική διαφοροποίηση.

Σήμερα, παρά το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ. και του FTSE 25 η εικόνα ήταν μοιρασμένη τόσο στη μεγάλη αποτίμηση όσο και στο σύνολο της αγοράς που 53 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν. Στον Large Cap, κέρδη άνω του 1% είχαν οι Σαράντης, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Fourlis (-4,34%), Μυτιληναίος (-3,05%), ΟΠΑΠ (-2,47%), ΕΧΑΕ (-1,82%), Motor Oil (-1,73%), ΕΥΔΑΠ (-1,69%), Lamda Development (-1,32%), Τιτάν (-1,30%) κ.λπ.

Μοιρασμένα πρόσημα επικράτησαν και στον Mid Cap όπου ξεχώρισαν οι πιέσεις άνω του 3% για Intrakat και Έλτον και άνω του 2% για MIG, ΟΛΘ (αποκοπή μερίσματος) και Ικτίνος. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Logismos, Forthnet, Κέκροπας, Προοδευτική, Ιντερτέκ, Frigoglass, Space Hellas και ElvalHalcor.