ΓΔ: 815,10 -1,93 (-0,24 %)

Τζίρος: 78,64 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 815,10 -1,93 (-0,24 %)

Τζίρος: 78,64 εκατ. €   RT

Έργα της συλλογής Κωστάκη πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία του Θ. Λούδου

Έργα της συλλογής Κωστάκη πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία του Θ. Λούδου
Υδατογραφία του Ιβάν Κλιουν

Το όνομα του Γιώργου Κωστάκη δεν περνά απαρατήρητο στα μεγάλα μουσεία και στις διεθνείς δημοπρασίες. Ο κορυφαίος συλλέκτης που συνδέθηκε προσωπικά με τους δημιουργούς της ρωσικής πρωτοπορίας, έφυγε από τη Ρωσία το 1977, αφήνοντας στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ κομμάτι της συλλογής του. Το μεγαλύτερο μέρος της, όμως, βγήκε από τη χώρα κι αγοράστηκε το 2000 από το ελληνικό κράτος για να προικίσει το πρώην Κρατικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, γνωστό πλέον ως MOMus στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την ακριβότερη πολιτιστική αγορά του ελληνικού δημοσίου που κοστολογήθηκε με το ποσό των 13,9 δισεκατομμυρίων  δρχ. κι από τότε, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Sotheby’s, η αξία της έχει υπερτριπλασιαστεί. Έργα της θρυλικής συλλογής ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και πρωταγωνιστούν στα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα.

Κάποια από τα έργα που φέρεται να κληροδότησε ο Κωστάκης στην οικογένειά του, εκπληστηριάζονται σε τακτά διαστήματα από οίκους του εξωτερικού. Ο Θάνος Λούδος από τον ομώνυμο οίκο «Loudos Fine Art & Auctions» προσέγγισε την οικογένεια με τη μεσολάβηση του γκαλερίστα και προσωπικού φίλου του Κωστάκη, Τάκη Ευσταθίου. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα, οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται, έκθεση ζωγραφικής της εγγονής του συλλέκτη, Λένας Ντίμοβα, ακριβώς απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, όπου στεγάζεται η περίφημη συλλογή. Τον Ιούνιο ο οίκος «Λούδος» έβγαλε για πρώτη φορά σε αγοραπωλησία οχτώ έργα της οικογένειας. «Το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο, καθώς η δημοπρασία προσέλκυσε αγοραστές κι από το εξωτερικό, με ένα έργο του Ντιμίτρι Κρασνοπέτσεφ να καταλήγει σε Ρώσο συλλέκτη για 30.000 ευρώ» λέει στο Liberal ο Θάνος Λούδος. Με ισάριθμα έργα, ο Θεσσαλονικιώτικος οίκος που κατηφόρισε στο αθηναϊκό κέντρο (Αναγνωστοπούλου 69, Κολωνάκι), φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία του καλοκαιριού στην επόμενη δημοπρασία που ορίστηκε για την Παρασκευή 5 Μαρτίου. 

Το τοπίο που αποδίδεται στον Ιβάν Κλιουν (έργο στη φωτογραφία επάνω), μια υδατογραφία του 1929, με πρώτη τιμή 9,000€, δεν απηχεί το σουπρεματιστικό ύφος για το οποίο έμεινε γνωστός. Δείχνει όμως τη χρωματική ευαισθησία του καλλιτέχνη σε μία σπουδή φωτός που ίσως είχε ημερολογιακό χαρακτήρα (τιτλοφορείται στα ρωσικά “χωριό του B. Gorki”). Ξεχωρίζει ακόμη στην επικείμενη πώληση ένα πορτρέτο του Σολομών Νικρίτιν σε παστέλ, με τιμή εκκίνησης τα 5.000 ευρώ, ενώ την ομάδα των έργων της οικογένειας Κωστάκη συμπληρώνουν έξι συνθέσεις του Ανατόλι Ζβέρεφ με εκτίμηση 4,000 έως 6,000 ευρώ το καθένα.

Πέρα όμως από τα μεγάλα ονόματα της ρωσικής αβανγκάρντ, ο ελληνικός οίκος επενδύει στη δημιουργία ενός συλλεκτικού κοινού, προσφέροντας μοναδικά έργα από καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας. «Στον τόπο μας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα από τη διοργάνωση δημοπρασιών. Δεν είναι μόνο λιγοστές, αλλά απευθύνονται και σε περιορισμένο κοινό, εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών στα προσφερόμενα έργα. Πρόθεσή μας είναι να συγκεντρώνουμε από την εγχώρια αγορά, όμορφα έργα από σημαντικούς καλλιτέχνες σε τιμές προσιτές στον καθένα» εξηγεί ο κ. Λούδος που θέλει ο οίκος να «μεγαλώσει» παράλληλα με μια ομάδα νέων φιλότεχνων. Ο ίδιος, αν και μόλις 28 χρόνων, δεν στερείται εμπειρίας από την Αγγλία κι έχει την ορμή του νέου ανθρώπου. Κρίνοντας από τις επιλογές των καλλιτεχνών που έχει συμπεριλάβει στον τελευταίο κατάλογο, κυρίως, δε, από την ποιότητα των έργων κατ’ αντιστοιχία με τις τιμές, ο οίκος βγαίνει μπροστά με σοβαρές προϋποθέσεις. 

Ξεχωρίζουν πολύ ωραία έργα του αλησμόνητου Πάνου Φειδάκη. Συγκεκριμένα, μια τοπιογραφία με ακρυλικό σε καμβά στη διάσταση 28 x 45,5 εκ. προσφέρεται στα 1000 ευρώ. 

Στην ίδια τιμή (1000 ευρώ) βγαίνει ο «Σταύρακας, ο γιος της μαμάς» καμωμένο με crayon σε χαρτί, 30 x 24 εκ., από το χέρι του Αλέκου Φασιανού. Περισσότερο κι από τη μορφή του μυστακοφόρου άνδρα, αξίζει ίσως ο ευφάνταστος τίτλος του έργου που δείχνει το χιούμορ του Φασιανού.

Αγαπημένο μας έργο, ένα λάδι του Κώστα Λούστα με πρώτη τιμή τα 1200 ευρώ (Αρετσού, 1964, λάδι σε καμβά, 57 x 68 εκ.).

Μόλις στα 500 ευρώ βγαίνει το «κλασικό» κορίτσι του Γιώργου Σταθόπουλου με χρυσό μενταγιόν (ακρυλικό σε χαρτί, 30x22 εκ.). 

Όσοι αγαπούν τα σχέδια δεν θα μείνουν αδιάφοροι μπροστά σε αυτό το μελάνι του αδικοχαμένου γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου. Το έργο, υπογεγραμμένο και χρονολογημένο, προέρχεται από το Παρίσι και τον αδελφό του καλλιτέχνη. Τιμή εκκίνησης τα €300. 

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας το έργο του Θόδωρου, υπογεγραμμένο και χρονολογημένο στο πίσω μέρος του έργου. Βγαίνει στα €200.

Στο δεύτερο μέρος της δημοπρασίας θα προσφερθούν κοσμήματα, αντίκες και ρολόγια χειρός, όπου ξεχωρίζει ένα συλλεκτικό Ulysse Nardin Sonata Cathedral με εκτίμηση 15.000-20.000€ και τιμή εκκίνησης 12.000€. Την πώληση κλείνει μια ενότητα από αντικείμενα φιλελληνικού ενδιαφέροντος και μια συλλογή βιβλίων του κοσμαγάπητου στην Ιαπωνία Έλληνα συγγραφέα Λευκάδιου Χέρν.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της δημοπρασίας, εκτός από το site loudos.gr, είναι διαθέσιμος και στο the-saleroom, Invaluable, LiveAuctioneers και Drouot Digital. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 5/3, ζωντανά μέσω διαδικτύου (online). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του οίκου στην Αθήνα 2111196126 και στη Θεσσαλονίκη 2311243794 (Δημοκρίτου 2, Καλαμαριά).

[email protected]