ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Έρευνα για απάτη με κρυπτονομίσματα στην Τουρκία - Αναζητείται ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Thodex

Έρευνα για απάτη με κρυπτονομίσματα στην Τουρκία - Αναζητείται ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Thodex
Shutterstock

Σε καταγγελία για απάτη προχώρησαν οι χρήστες της τουρκικής πλατφόρμας διαχείρισης κρυπτονομισμάτων Thodex, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις επενδύσεις τους.

Οι χρήστες κατέθεσαν μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Φατίχ Οζέρ, τον οποίο κατηγορούν για κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατήγγειλαν ότι διέφυγε με αεροπορική πτήση από την Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Τετάρτης με το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren να υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην Αλβανία.

«Έχουμε κινηθεί νομικά», δήλωσε δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί έναν απροσδιόριστο αριθμό χρηστών του Thodex. Με τον αριθμό των ενεργών χρηστών να κυμαίνεται στις 390.000, τα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν «χαμένα» μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, επισήμανε. Ένας εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε έρευνα, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συγκεκριμένη πλατφόρμα πραγματοποίησε μία καμπάνια για την προσέλκυση επενδυτών στα μέσα Μαρτίου, λέγοντας ότι θα διανείμει εκατομμύρια Dogecoins στους καινούργιους χρήστες. Η ιστοσελίδα του αναφέρει ότι έχουν διανεμηθεί 4 εκατομμύρια Dogecoins, αν και πολλοί άνθρωποι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν ότι δεν τα έλαβαν ποτέ.

Η αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου οφείλεται σε μία «προσφορά συνεργασίας», ανέφερε η εταιρεία με δήλωση της στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας ζητούν την ταχεία ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μετά την «έκρηξη» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις συναλλαγές.

Η τελευταία οικονομική αναταραχή αύξησε το trading κρυπτονομισμάτων στη χώρα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και να προστατευτούν από τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία της Chainalysis που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τα 218  δισ. λίρες (22,5 δισ. ευρώ), έναντι μόλις 7 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το trading στα κρυπτονομίσματα άγγιξε τα 23 δισ. λίρες τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης το κεντρικού τραπεζίτη, έναντι 1 δισ. λίρες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Bloomberg ο Τσεμίλ Ερτέμ, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στον συγκεκριμένα τομέα έχουν δημιουργηθεί συστήματα πυραμίδας. Η Τουρκία θα εφαρμόσει αναμφίβολα έναν κανονισμό που ευθυγραμμίζεται με την οικονομία της αλλά παρακολουθώντας παράλληλα τις παγκόσμιες εξελίξεις».