7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Επιτόπιος βηματισμός στις ευρωαγορές εν αναμονή του Πάουελ

Επιτόπιος βηματισμός στις ευρωαγορές εν αναμονή του Πάουελ

Προσπάθεια κινηθούν σε θετικό έδαφος καταβάλλουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, από τον οποίο οι επενδυτές περιμένουν κάποια νέα ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης πολιτικής με την επικείμενη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με οριακή άνοδο 0,02% στις 470,42 μονάδες, με τις πρώτες ύλες να ενισχύονται κατά 0,4% ενώ έπειτα από μία εβδομάδα ανάκαμψης σήμερα ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί κατά 0,8%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρή άνοδο 0,06% κινούμενος στις 15.804 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 παραμένει αμετάβλητος στις 6.666 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,13% και βρίσκεται στις 7.134 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στις 25.922 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,13% και βρίσκεται στις 8.880 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα που μονοπωλεί την ατζέντα της ημέρας είναι η ομιλία Πάουελ, σήμερα το βράδυ σε ώρες Ευρώπης, στην οποία θα εστιάσει το βλέμμα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας αναζητώντας ενδείξεις για το πότε και σε ποιο βαθμό η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που τρέχει, δηλαδή το λεγόμενο tapering.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος στην T. Rowe Price, Άλαν Λέβενσον, εκτιμά πάντως ότι οι αγορές δεν πρέπει να περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις από την ομιλία του Πάουελ ή κάποια απόκλιση από τα προηγούμενα μηνύματα της Fed όπως ότι το tapering θα ξεκινήσει αργότερα φέτος ή και το 2022, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

«Κατά τη γνώμη μου, η "προαναγγελία" θα έρθει στη συνεδρίαση στις 22 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση στις 3 Νοεμβρίου που θα λέει ότι ο ρυθμός των αγορών ομολόγων θα μειωθεί τον Δεκέμβριο - υπό την προϋπόθεση ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Fed», ανέφερε μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο δε, «σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα Πάουελ θα ανοίγει το δρόμο για την προαναγγελία στις 22 χωρίς όμως να παράσχει κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια για τον οδικό χάρτη».

Κατά τα άλλα, στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών στην Γαλλία κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Αύγουστο, στις 99 μονάδες από τις 100 του Ιουλίου.

Τέλος, στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Just Eat Takeaway πραγματοποιεί βουτιά 4,5% αφότου έγινε γνωστό ότι η Νέα Υόρκη υιοθετεί αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις εφαρμογές ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού, ενώ στην κορυφή του Stoxx 600 βρίσκεται ο τίτλος της εταιρεία βιοτεχνολογίας MorphoSys με άνοδο 2,4% έπειτα από έγκριση που έλαβε στην ΕΕ φάρμακό της κατά του καρκίνου.