Επίθεση στο Bitcoin από τον Vl. Putin και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Επίθεση στο Bitcoin από τον Vl. Putin και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Εξαιρετικά επικίνδυνο εργαλείο, που χρησιμοποιείται από εγκληματίες, χαρακτήρισε το ψηφιακό «κρυπτονόμισμα» Bitcoin ο Vladimir Putin. Σχεδόν ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τασσόταν υπέρ της λήψης μέτρων για το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων μέσω των οποίων γίνονται συναλλαγές σε Bitocoin και άλλα όμορα νομίσματα.

«Η χρήση των κρυπτονομισμάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους», σημείωσε ο Putin μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, συσχετίζοντάς το με ξέπλυμα χρήματος, φοροαποφυγή και χρηματοδότηση τρομοκρατών. Σύμφωνα με το Bloomberg και το MarketWatch, ο πρόεδρος της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων, σε συνεργασία με άλλες χώρες -αν και προειδοποίησε ότι «είναι εξίσου σημαντικό να μην υπάρξουν υπερβολικοί φραγμοί».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απευθείας και εύκολη πρόσβαση σε τέτοια αμφιβόλου ποιότητας εργαλεία για συναλλαγές», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Sergei Shvetsov, για να προσθέσει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως εξελίσσεται σε «χρηματοπιστωτική πυραμίδα». 

«Δεν έχει νόημα να τα απαγορεύσουμε (τα κρυπτονομίσματα), υπάρχει όμως ανάγκη να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov. 

Σημειώνεται ότι το Bitcoin έχει δει την «ισοτιμία» του να ενισχύεται φέτος κατά 400% περίπου έναντι του δολαρίου (σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στα 4.800 δολάρια), παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει ήδη η Κίνα για τον περιορισμό των συναλλαγών. 

Πάντως, ο γνωστός οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο του ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγχρονη φούσκα και ότι η τιμή του, αργά ή γρήγορα, θα καταρρεύσει.