Επιτέλους, η Πολιτεία... επενδύει σοβαρά στο Χρηματιστήριο

Επιτέλους, η Πολιτεία... επενδύει σοβαρά στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από πάρα πολλά χρόνια όπου η πολιτεία είχε ουσιαστικά παραμελήσει το χρηματιστήριο ως φορέα ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας, επηρεασμένη από κάκιστους χειρισμούς παλαιότερων εποχών που... στοίχειωσαν για πολλά χρόνια όλο το πολιτικό και χρηματιστηριακό σύστημα, η τωρινή κυβέρνηση – χωρίς ταμπού και συμπλέγματα - δείχνει ότι υπολογίζει βάσιμα στο χρηματιστήριο ως έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Σε όλες τις προηγμένες οικονομικά χώρες άλλωστε, η κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης, ενίσχυσης των επιχειρήσεων και «παραγωγής» κεφαλαίων που στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό και σηματοδοτώντας πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνει στις δυνατότητες του χρηματιστηρίου να διαδραματίσει ρόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κήρυξε την έναρξη της χθεσινής – πανηγυρικής – συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Αθηνών, της πρώτης για το 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μειώνει τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ενθαρρύνει τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών αλλά και εξορθολογίζει τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.

Έκανε focus στα κίνητρα που έχουν δοθεί για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας σημειώνοντας ότι στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας. Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, ο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Οι στόχοι

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το χρηματιστήριο να ξαναγίνει κυρίαρχο εργαλείο «παραγωγής» ρευστότητας του οικονομικού και επενδυτικού συστήματος! Να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, εργαλείο για τις επιχειρήσεις, να φέρνει αξία και να υποστηρίζει αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και νέες δημόσιες εγγραφές.

Η κεντρική αποστολή του χρηματιστηρίου άλλωστε δεν είναι η (ταχύρυθμη) αγοραπωλησία μετοχών ούτε το trading – που ασφαλώς είναι απαραίτητα... καύσιμα για την αγορά – αλλά η υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και κατ' επέκταση της οικονομίας.

Απώτερος στόχος είναι να ζωντανέψει ξανά – με υγιή τρόπο και όχι τις ακραίες στρεβλώσεις του παρελθόντος – η χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να ξαναγίνει ελκυστική για εισαγωγές νέων εταιρειών, οι οποίες μέσω της κεφαλαιαγοράς, μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος των εργαζομένων, των μετόχων, αλλά και του... τόπου που εδρεύουν.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις δυνατότητες του χρηματιστηρίου και αναπτύχθηκαν υγιώς, έχοντας καταστεί διεθνείς «παίκτες», άκρως ανταγωνιστικοί! Εταιρείες και όμιλοι όπως Aegean Airlines, Μυτιληναίος, Kleemann, Σαράντης, Κρι Κρι, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Profile κ.α. είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τελευταίας 20ετίας, που ξεκίνησαν από την... Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και έχουν αναδειχτεί σε ηγετικές δυνάμεις στο χώρο τους, μερικές και διεθνώς.

Ήδη, κάποια καλά δείγματα γραφής φάνηκαν από το 2019, όπου πλην των κορυφαίων αποδόσεων παγκοσμίως, υπήρξε η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου της Lamda Development πρωτίστως και δευτερευόντως της Briq Properties.

Βεβαίως, «ζωντανή» χρηματιστηριακή αγορά χωρίς επενδυτές δε γίνεται, οπότε ένας από τους (εύλογους) στόχους είναι το Χ.Α. να ξαναγίνει ελκυστικό για τους μικρούς, ιδιώτες επενδυτές. Γιατί όλα τα τελευταία χρόνια, οι κωδικοί που δίνουν το παρόν στο Χ.Α. δεν ξεπερνούν τους 25-30 χιλιάδες ενεργούς, στους... καλούς μήνες!

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για το 2020

Εν μέσω όλων αυτών χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, το Χ.Α. ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 5ετίας, με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών να ξεχωρίζουν με έμφαση, δίνοντας εξαιρετικές αποδόσεις.

Με φόντο τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που υπογράφηκε χθες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που αλλάζει τα δεδομένα ευρύτερα στο ενεργειακό πεδίο, καθιστώντας την Ελλάδα ευρύτερο κόμβο σ' όλη την περιοχή, οι ενεργειακές μετοχές και αυτές των υποδομών, ξεχώρισαν με έμφαση.

Η συνεδρίαση, αν και εύλογα δεν είχε το τζίρο που θα αναλογούσε σε μια τόσο εντυπωσιακή κίνηση, εντούτοις έδειξε ότι η αγορά πλέον είναι απελευθερωμένη τεχνικά, εισήλθε στο 2020 από εντελώς άλλη αφετηρία, με εξαιρετική ψυχολογία και γενικώς όλες τις... αβάντες για ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και με τα επίσης μεγάλα projects που αναμένονται το 2020 με πρώτο το Ελληνικό αλλά και με το ισχυρό momentum που υπάρχει στην αγορά ακινήτων με το... ξεμπλοκάρισμα της οικοδομικής δραστηριότητας, σύσσωμος ο ευρύτερος κλάδος υποδομών, κατασκευών και ενέργειας έκανε επιβλητική κίνηση σήμερα.

Η αγορά ως γνωστόν είναι πρωτίστως ψυχολογία και αυτό που διαφαίνεται είναι ότι υπάρχει πίστη και προεξόφληση ότι το 2020 θα ωριμάσουν πολλές από τις πολιτικές της κυβέρνησης, επενδυτικά προγράμματα θα «τρέξουν», το ρίσκο χώρας θα διατηρηθεί χαμηλά, ενώ υπάρχει και το άριστο διεθνές περιβάλλον.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο ο Γ.Δ. έκλεισε όχι μόνο στα υψηλά ημέρας αλλά και σε νέα υψηλά 5ετίας πιάνοντας τις 930,71 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 24 Φεβρουαρίου 2015! Η ψυχολογία και το momentum είναι υπέρ των long, κάτι που οδηγεί σε αναδίπλωση όσων είχαν θέσεις short.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου υποδομών, κατασκευών και της ενέργειας ξεχώρισαν με έμφαση, με την AVAX να κερδίζει 11,68%, Ελλάκτωρ +6,82%, ΔΕΗ +5,33%, ΟΛΠ +4,81%, Viohalco +3,88%, ΑΔΜΗΕ +3,66%, ΓΕΚ Τέρνα +3,57%, Τέρνα Ενεργειακή +3,39%, Motor Oil +3,01% κ.ο.κ.