Επιστροφή στις απώλειες για τις ευρωαγορές

Επιστροφή στις απώλειες για τις ευρωαγορές

Αναλαμπή φαίνεται να ήταν η χθεσινή ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι βασικοί δείκτες της γηραιάς ηπείρου διαπραγματεύονται ξανά με έντονες απώλειες έπειτα από τους νέους δασμούς που ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα στο Μεξικό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,94% και κινείται στις 368,62 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου τομέας των αυτοκινητοβιομηχανιών, που καταγράφει απώλειες 2,6%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται στις 11.737 μονάδες με πτώση 1,39%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,04% και βρίσκεται στις 5.193 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 0,85% κινούμενος στις 7.156 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές τις περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες 1,3% στις 19.691 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 1,1% στις 9.059 μονάδες.

Στη βασική εξέλιξη της ημέρας που εξετάζουν οι επενδυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από το Μεξικό, εφόσον οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν τις ροές παράτυπων μεταναστών που ζητούν άσυλο στη γειτονική χώρα.

Οι δασμοί, όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η απόφαση Τραμπ έρχεται να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στο παγκόσμιο εμπόριο, με την διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις να παραμένει ανοιχτή, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, το Reuters μεταδίδει ότι ο τραπεζικός γίγαντας HSBC θα προχωρήσει σε περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής έως το τέλος του έτους.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis βλέπει την μετοχή της να υποχωρεί κατά 7% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της Wizz Air χάνουν 6% παρά την αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 325 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος.

Νωρίτερα σήμερα, στον απόηχο των νέων δασμών Τραμπ ισχυρές πιέσεις είχαν ασκηθεί και στις ασιατικές αγορές, με την πλειοψηφία των δεικτών να ολοκληρώνει με αρνητικό πρόσημο.