Επιστροφή στη... σταθερότητα για το ΧΑ

Επιστροφή στη... σταθερότητα για το ΧΑ

Αντανακλώντας το μικρό βάθος της χρηματιστηριακής «έκρηξης» της Δευτέρας, αλλά και την αβεβαιότητα που συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές, το ΧΑ επέστρεψε χθες στη σταθερότητα και τους χαμηλούς ρυθμούς.

Αν και κατέγραψε αρνητικά πρόσημα για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε προς το τέλος της συνεδρίασης για να κλείνει οριακά θετικά (+0,17%) στις 829,74 μονάδες . 

Το «γύρισμα» ξεκίνησε λίγο μετά την έναρξη, από τις τραπεζικές μετοχές στις οποίες είχε εστιαστεί η άνοδος της Δευτέρας, και επεκτάθηκε σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις απώλειες όμως να περιορίζονται στη συνέχεια και ορισμένες εξ αυτών να επιστρέφουν σε θετικά πρόσημα, στηρίζοντας και την «τάση» που οδήγησε στο θετικό κλείσιμο.

Η συνεδρίαση ήταν θετική για την Alpha bank (+0,69% στα 1,46 ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα (+0,79% στα 2,17 ευρώ) και αρνητική για τις μετοχές της Πειραιώς (-1,59% στα 2,48 ευρώ) και της Eurobank (-1,94% στα 0,68 ευρώ). 

Οι επενδυτές, έδειξαν να κινούνται ώστε να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη της Δευτέρας, και προς το παρόν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα, όπως αποδεικνύεται από τους χαμηλούς τζίρους των 45,5 εκατ. ευρώ χθες.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά δείχνει να κινείται και εν αναμονή της αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (από ουδέτερες σε θετικές) από την Moody''s την προσεχή Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ο οίκος  αναμένεται να διατηρήσει την βαθμολογία Β1 για την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αναμένονται επίσης από τη J.P Morgan, τη Morgan Stanley, τη Goldman Sachs, οι οποίες επίσης αναμένονται θετικές για την Ελλάδα στο ευρύτερο πλαίσιο όμως της διεθνούς αβεβαιότητας.

Υψηλή κινητικότητα για τη μετοχή της ΔΕΗ (με άνοδο άνω του 2%) καθώς η αγορά περιμένει την Πέμπτη την εγκατάσταση της νέας διοίκησης και τις πρώτες ανακοινώσεις για το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» στην Επιχείρηση. 

Υψηλή απόδοση για την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (στο +4%) καθώς μέσα στη συνεδρίαση πέρασαν δύο πακέτα για 420.000 και 580.000 στα 6,90 ευρώ αμφότερα. Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο να αφορούν την (αναμενόμενη) μεταβίβαση μεριδίων του York Capital με αγοραστή την ολλανδική Reggeborgh. 

Με κέρδη 2,4% έκλεισε η Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη αλλά θετικό πρόσημο έκλεισαν της συνεδρίαση η Ελλάκτωρ, η Μυτιληναίος, η Motor Oil. Μικρές απώλειες είχαν οι Cenergy, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα και Aegean. 

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Φωτογραφία intime news